FOTO Zistili sme: Čaká prezidentskú vilu na Slavíne konečne rekonštrukcia?

6.9.2017
0

Zdroj: Kancelária prezidenta

Páčil sa vám článok?

Známa prezidentská vila na Slavíne mala byť oficiálnym sídlom hlavy štátu, no už celé roky chátra, hoci prezident Andrej Kiska plánoval jej rekonštrukciu. Zisťovali sme, či sa konečne začne niečo diať.

Prezidentská vila na Slavíne chátra už od roku 2004, keď sa z nej odsťahoval Rudolf Schuster. Ostal tak jediným slovenským prezidentom, ktorý jej priestory aktívne využíval. Práve Schuster kúpil vilu ako sídlo pre hlavu štátu v roku 2000 od Východoslovenských železiarní za 36 miliónov korún (1,2 milióna eur). Po jeho odchode z funkcie však vila pustne. Prezident Ivan Gašparovič ju nevyužíval, počas svojho desaťročného pôsobenia vo funkcii býval vo vlastnom dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Gašparovič dokonca uvažoval nad jej predajom s tým, že utŕžené peniaze by sa investovali do rozpadajúceho sa kaštieľa v Rusovciach, no ani to sa neuskutočnilo.

V roku 2014 nehnuteľnosť „zdedil“ súčasný prezident Andrej Kiska, ktorý sa netajil plánmi na jej rekonštrukciu. Len samotná prevádzka opustenej vily totiž už stála daňových poplatníkov státisíce eur. Ani k rekonštrukcii vily však dodnes neprišlo, Kancelária prezidenta totiž odhadla jej cenu na cca 600-tisíc eur, no žiadna firma sa do tejto sumy so svojou ponukou nezmestila. Najlacnejšia ponuka vychádzala na takmer milión eur. A čo teda s vilou bude? „Už dnes je jasné, že do konca môjho funkčného obdobia sa s rezidenciou nič nestane. Ja som spokojný aj v byte, ale toho domu mi je ľúto, chátra a ďalej sa znehodnocuje. Rekonštrukcia však bude nákladná a štát sa musí rozhodnúť, či do toho investuje,“ odkázal pre bratislavskenoviny.sk prezident Andrej Kiska.

Oproti minulosti však nastal aspoň drobný posun vpred. Prezident pred časom požiadal ministerstvo zahraničných vecí o stanovisko, ako by mala vyzerať rezidencia hlavy štátu na základe ich skúseností zo zahraničia. „Posun je v tom, že ministerstvo poslalo zoznam, prehľad rezidencií v EÚ,“ informoval nás poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Inak sa nezmenilo nič a vila naďalej chátra a do konca funkčného obdobia súčasného prezidenta (2019) zrejme i chátrať bude.

Problémom trojpodlažnej vily nie je iba jej v súčasnosti biedny technický stav, podľa Ivana Gašparoviča nebola veľmi vhodná na reprezentačné účely, vyčítal jej napríklad primalé miestnosti v porovnaní s rozlohou schodiska či chodieb. Schuster však počas svojho funkčného obdobia vo vile hostil aj oficiálne návštevy.

FOTOGALÉRIA:

(ms)

Páčil sa vám článok?