Mariánovi Kochanskému odhalili pamätnú tabuľu

28.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pamätnú tabuľu hudobníkovi Mariánovi Kochanskému odhalili v sobotu pri hlavnom vchode centrálneho trhoviska na Miletičovej ulici v Bratislave. Na slávnostnom akte sa zúčastnili stovky veseliacich sa divákov.

Hudobník Marián Kochanský zomrel 28. apríla minulého roka v Bratislave vo veku nedožitých 51 rokov. Spevák, hráč na harmoniku a autor piesní pochádzal z Partizánskeho. Bol zakladajúcim a vedúcim členom známej folkovej skupiny LOJZO - Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva.

Kapela vznikla 28. septembra 1982 a stala sa populárnou vďaka nenáročnej hudbe s typickou bratislavskou atmosférou. Počas svojej existencie predala viac ako 270 tisíc zvukových nosičov. V súťaži popularity Slávik v roku 1998 obsadili štvrté miesto a v roku 1999 piate. V roku 2002 oslávila skupina 20. narodeniny neštandardne v rôznych teplákových kreáciách, baretkách či klobúkoch bálom v bratislavskom PKO s početnými fanúšikmi.

Medzi najväčšie hity kapely Lojzo patria skladby Anča, si drahá ako volvo, Zita Obezita, či My nie sme Taliani. Počas hudobného pôsobenia sa spojil napríklad aj s kapelou Elán v pesničke Že mi je ľúto.

Kochanský spolu s Jozefom Cillerom, Miroslavom Lukáčikom, Františkom Mikurčíkom, Tomášom Faborom a Jozefom Štalmašekom bavili divákov televíznych relácií, rozhlasových programov a kultúrno-spoločenských podujatí.

(tasr, banoviny)

Páčil sa vám článok?