Pokorná Anna v tieni veľkého Beethovena

16.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ešte stále doznievajú posledné tóny Mozartovej hudby z Formanovho filmu, keď kinosálami zaznieva Beethovenova Deviata symfónia. Je tu nový film o hudobnom géniovi, film o posledných rokoch Ludwiga van Beethovena, jeho vášni, utrpení, samote, neznášanlivosti a genialite s názvom V tieni Beethovena.

Režisérka Agnieszka Holland nakrútila príbeh podľa scenára Stephena J. Rivela a Christophera Wilkinsona a Beethovenovu neskrotnú genialitu v ňom tlmočí prostredníctvom vzťahu mladej ženy Anny (Diane Kruger) a rozporuplného umelca. Ed Harris má hrať človeka, ktorého svet nenávidí, pohŕda ním, ale zároveň ho miluje, obdivuje a neskryte mu závidí.

Všetky tieto pocity dokáže herec tlmočiť aj bez toho, aby vzal do rúk notový papier a ceruzku, a začal písať noty, pri ktorých mu znie v ušiach fascinujúca hudba. Ed Harris hrá Beethovena ako šialeného a neskrotného génia už pri takej bežnej každodennej činnosti, ako je umývanie polonahého tela. Pri tomto úkone sa umelec správa k svojmu okoliu bezohľadne a svoju telesnú schránku oblažuje vodou s takým rozmachom a sebaľúbosťou, že nikto nepochybuje o jeho dokonalosti. Nakoniec aj rituál očisty vo filme najúprimnejšie vyjadruje vzťah hudobníka a jeho oddanej obdivovateľky Anny.

Beethoven je v tomto filme žalostne sám. Susedia mu nadávajú, zároveň však dvíhajú svoj spoločenský kredit tým, že môžu cítiť pach umelca priamo spoza jeho dverí. Anna sa mu stáva jedinou dôverníčkou, oporou, múzou, priateľkou, aj ošetrovateľkou. Jej krehkosť a túžba podobať sa nevšednému umelcovi, kontrastujú s obrovským telom, ale aj obrovskou mysľou a dušou hudobníka. Ich dokonalý súlad vyvrcholí okrem rituálu umývania aj pri spoločnom dirigovaní Deviatej symfónie.

Agnieszka Holland nakrútila film, v ktorom naznačila svet šialených vášní, emócií, poryvov duše a mysle ľudí obdarených výnimočnými schopnosťami. Umelcov, ktorí po sebe zanechávajú Deviate symfónie. Pretože spoznať skutočný svet týchto velikánov je celkom nereálne. Len oni sami môžu vedieť, kam až zachádza a kam ich zavádza ich schopnosť „uchopiť tón“.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?