Bratislavské školy sú znevýhodnené, doplácajú na to, že sú v hlavnom meste

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Školstvo v Bratislavskom kraji je oproti iným slovenským regiónom znevýhodnené. Myslí si to šéf bratislavského Krajského školského úradu Ľubomír Pajtinka.

Podľa neho doplácajú bratislavské školy a školské zariadenia na to, že sú v metropole. Bratislavský kraj napríklad nie je oprávnený čerpať prostriedky z Európskeho sociálneho fondu, čiže nemôže získavať peniaze na rekonštrukciu školských budov, čo iné slovenské školy môžu. Ľ. Pajtinka tiež argumentuje vysokými cenami za energie, čo normatív na prevádzku dostatočne nezohľadňuje. Bratislava je totiž zaradená do najnižšieho teplotného pásma s najmenšími nákladmi na kúrenie. Je síce pravda, že v bratislavských školách sa kúri kratšie, ale zato za vyššie ceny, tvrdí Ľ. Pajtinka.

Šéf Krajského školského úradu tiež argumentuje vysokou daňou za nehnuteľnosti. Len Krajský školský úrad, ktorý má v pôsobnosti asi 40 škôl, zaplatí na dani 10 miliónov korún. Ľ. Pajtinka kritizuje, že ministerstvo financií a ministerstvo školstva s daňou nepočítali v rozpočte. Znamená to, že školy budú o tieto financie ukrátené, a preto sa chce Ľ. Pajtinka listom obrátiť na oba rezorty, aby chýbajúce peniaze dostali. Situáciu v bratislavskom školstve zhorší aj to, že tohtoročný rozpočet Krajského školského úradu predstavuje len 98 percent rozpočtu minulého roku. Podpísali sa na tom najmä peniaze určené na prevádzku. Zatiaľ čo minulý rok dostal úrad 92,8 milióna korún na tovary a služby, tento rok môže počítať so 64,8 milióna korún. Pre školy to znamená, že ich v tomto roku čaká „útlmový režim.“

Na nedostatok financií poukázala aj riaditeľka Štátnej jazykovej školy Sidónia Horváthová. Škola dostala na tento rok štyri milióny korún, pričom jej minuloročný rozpočet predstavoval 34 miliónov korún. Ako dodala S. Horváthová, suma z rozpočtu by jej ledva postačila na odstupné pre učiteľov školy, ktorej hrozí likvidácia. Záchranou môže byť školné, ktoré vyberá škola do študentov. Tento príjem však môže predstavovať len polovicu rozpočtu.

Páčil sa vám článok?