Laserový orloj v úplnej verzii o ôsmej večer

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvé minúty roku 2000 privítalo vyše desaťtisíc Bratislavčanov na Hlavnom námestí a ďalšie tisíce pri televíznych obrazovkách sledovaním premiéry bratislavského laserového orloja.

Pod klasickými hodinami na veži Starej radnice sa objavili laserové hodiny symbolicky vyjadrujúce pokrok, ktorý ľudstvo urobilo pred vstupom do nového tisícročia.

Tak, ako sľubovali predstavitelia staromestskej samosprávy, bratislavský laserový orloj je možné vidieť aj po silvestrovskej noci, dokonca vo väčšom pokoji komorného prostredia Hlavného námestia. Základná minútová sekvencia laserovej animácie sa opakuje každý deň o celej hodine od 18.00 h do 24.00 h.

Raz za večer - o 20.00 h ju nahrádza kompletná štvorminútová kompozícia, ktorá obsahuje nielen neustále sa meniace laserové obrazy, ale aj niektoré tradičné symboly Bratislavy. Práve túto sekvenciu sprevádzanú hudbou od skladateľa Igora Jančára mali možnosť vidieť tí, čo na Silvestra prišli príchod roku 2000 osláviť do ulíc Starého Mesta.

Autori bratislavského laserového orloja - akademickí maliari Viktor Hulík a Milan Pagáč - uvažujú aj o nasvietení Starej radnice silným svetelným zdrojom ako podkladom na laserovú animáciu. Každú hodinu by to mal byť iný farebný odtieň, aby si ľudia zvykli na orientáciu v nočnom čase aj podľa jej farby.

V súčasnom režime bude možné laserový orloj vidieť až do polovice marca. Od začiatku jari sa režim zmení.

(miv)

Páčil sa vám článok?