Z Bibiany na protest proti postupu ministerstva odchádzajú zamestnanci, pred budovou sa vo štvrtok koná protest

28.3.2024
0

Zdroj: bibiana

Páčil sa vám článok?

Rozruch a pobúrenie v súvislosti s krokmi ministerstva kultúry, ktoré sa dotkli Bibiany - Medzinárodného domu umenia pre deti, neutícha. O najnovšom dianí nás informovala PR špacialistka Bibiany Lucia Marcinátová.

V pondelok 25. marca 2024 bola s okamžitou platnosťou odvolaná riaditeľka Bibiany Zuzana Liptáková. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ju odvolala bez udania dôvodu napriek tomu, že bola historicky prvou riaditeľkou Bienále animácie Bratislava a medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana, ktorá bola zvolená na základe verejného výberového konania. 

Zamestnanci Bibiany, ktorí s odvolaním riaditeľky nesúhlasia, uvádzajú, že so znepokojením sledujú netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré už teraz ovplyvňujú oblasť umenia pre deti a mládež. Týmto necitlivým konaním ministerstvo podľa nich ohrozuje dlhodobo budovanú dôveryhodnosť a medzinárodné renomé projektov Bibiany.

Nový festivalový tím, ktorý od septembra pripravoval 17. ročník Bienále animácie Bratislava, sa od rozhodnutia ministerstva kultúry dištancuje a z uvedených dôvodov ukončuje svoju účasť na prípravách festivalu.
Okrem tímu, ktorý v Bibiane pripravoval Bienále animácie Bratislava, dali výpoveď aj ďalší traja zamestnanci (z oddelenia Bienále ilustrácií Bratislava, z Centra detskej literatúry a čítania a PR) a ďalší to zvažujú.

Dnes (štvrtok 28.3.2024) sa pred Bibianou od 17:00 h uskutoční protest proti aktuálnym krokom a rozhodnutiam ministerstva kultúry. Protest spoluorganizuje iniciatíva Otvorená kultúra.

Novou riaditeľkou Bibiany sa stala známa ministerky Martiny Šimkovičovej Petra Flach, ktorá v tejto oblasti nikdy nepracovala. Písali sme o tom tu:

(ms)

Páčil sa vám článok?