Smutná správa: Zomrel fotograf svetového formátu Peter Leginský

7.6.2023
0

Zdroj: FB SNM - Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku

Páčil sa vám článok?

Vo veku 71 rokov nás v utorok navždy opustil známy a uznávaný fotograf Peter Leginský. Zomrel v posteli vo svojom bratislavskom byte v spoločnosti milovanej manželky a syna.

Peter Leginský sa narodil 31. mája 1952 v Bratislave, kde i vyštudoval Vysokú školu múzických umení. Pracoval v mnohých médiách, ako fotograf začínal v denníku Práca. Svoje fotografie vystavoval na desiatkach výstav. Bol známy ako vojnový reportér, ale aj  fotograf osobností a hviezd, nie iba slovenských, ale aj svetových, keďže ako jediný slovenský fotograf zachytával aj známe osobnosti filmu na prestížnom festivale vo francúzskom Cannes.

"Upútala ma atmosféra festivalu, blízkosť takých hviezd ako Sylvester Stallone, Nicole Kidman, Isabella Rosselini, Sean Connery a ďalší. Dôležité bolo získať dobré miesto na fotografovanie, keď hostia prechádzajú po červenom koberci. Prvý raz som netušil, že na fotenie budem potrebovať rebrík, ktorý som si potom už nosil na každý festival ako súčasť výbavy," zaspomínal si vo februári 2023 v rozhovore pre portál visasenior.sk.

Okrem toho roky fotil aj na viedenskom Opernballe či na plese v historickej budove SND.

Petra Leginského však mnohí poznali aj ako vojnového fotografa, zachytil napríklad mesto Vukovar počas občianskej vojny v Juhoslávii. Zvečnil však i krásy mierového Chorvátska súčasnosti, jeho fotografie, najmä milované mesto Tučepi,  ste si mohli pozrieť na výstavách v SNM - Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi.

Zdroj: FB SNM - Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku

​Na otvorení výstavy fotografií chorvátskeho mesta Tučepi v roku 2022, ktoré si Peter Leginský zamiloval. Zľava organizátor výstavy Stanko Delic, Peter Leginský,  Ivo Mravčic (riaditeľ turistickej kancelárie v Tučepi) a moderátor podujatia Richard Vrablec.

Video z výstavy v Devínskej Novej Vsi:

Peter Leginský býval v bratislavskom Novom Meste, miloval svoju záhradu v Devíne.

Žiaľ nad jeho úmrtím vyjadrili viaceré známe osobnosti. "Ach, aká smutná dnešná správa. Opustil nás vynikajúci fotograf a aj môj dlhoročný priateľ Peter Leginský. Fotil svetové filmové hviezdy a aj mňa od mojich úplných začiatkov, ako začínajúcu speváčku s mojou prvou kapelou Kamene. Ďakujem Peter za tvoje krásne fotky a priateľstvo. Odpočívaj v pokoji!" uviedla speváčka Beáta Dubasová. 

"Odpočívaj v pokoji, Peťo Leginský. Bol si fantastický fotograf, skvelý človek, pre mňa neodmysliteľná súčasť Bratislavy a života v nej. Budeš velmi chýbať obrovskému množstvu ľudí. Som jeden z nich a bolo mi cťou mať Ťa za kamaráta," reagoval na smutnú správu bratislavský župan Juraj Droba.

Zdroj: FB Juraj Droba

Juraj Droba s Petrom Leginským.

(ms)

Páčil sa vám článok?