Na priečelí Národného divadla je namiesto Vörösmartyho nová busta W. A. Mozarta

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Skoro sedemdesiat rokov boli oválne otvory nad loggiou priečelia Opery SND, pôvodne Mestského divadla, prázdne.

Architekti divadla Ferdinand Fellner a Hermann Helmer ich podľa vzoru známej budovy parížskej Opery od architekta Charlesa Garniera vytvorili na to, aby do nich umiestnili busty slávnych dramatikov a hudobných skladateľov. Bez nich bola budova divadla nekompletná, ale vyše šesťdesiat rokov akoby nikomu nechýbali.

Už v roku 1936 sa uvažovalo s možnosťou nahradiť pôvodné busty (Goethe, Vörösmarty, Katona, Liszt, Shakespeare) inými. U majstra Joža Pospíšila bola už dokonca objednaná Palárikova busta, mali sa objednať busty ďalších českých a slovenských autorov. K realizácii však nakoniec nedošlo. Pôvodné busty boli poškodené a predstavovali osobnosti, o ktoré nemalo vedenie mesta v tridsiatych rokoch záujem.

Boli to najmä busty maďarských autorov Vörösmartyho a Katonu. Originálne busty inštalovali v roku 1886. Z pamätnej listiny, ktorá je uložená v kamennej schránke v salóniku na prvom poschodí divadla, vyplýva, že sochársku výzdobu priečelia realizoval bližšie neznámy W. Marhenke a že figurálne diela na fasádu dodal sochár Theodor Friedl. Už v roku 1886 napísal Otto Fabricius že busty realizoval sochár W. Marhenke. Informáciu od neho prevzal Theodor Ortvay, keď v roku 1905 písal svoju známu publikáciu o uliciach a námestiach mesta. Autor búst sa podľa neho volal Marhenka.

Nepresný je však aj vo výpočte búst, keď neuvádza bustu Katonu, ale miesto toho spomína (zrejme nejestvujúcu) bustu Schillera! Kto bol spomínaný W. Marhenke sa nám doteraz ani vo Viedni ani v Budapešti nepodarilo zistiť.

Od začiatku septembra 2003 sú znovu nad lodžiou divadla inštalované busty významných osobností. Štyri z nich sú verné kópie reštaurovaných originálnych diel, ktoré budú naďalej uložené v zbierkach Galérie mesta Bratislavy. Sú to busty Goetheho (smerom ku Gorkého ulici, ktorá sa v rokoch 1932 až 1945 volala Goetheho ulicou), Shakespeara (pôvodne situovaná v oválnom otvore smerom do dnešnej Jesenského ulice), Liszta (na svojom pôvodnom mieste) a Katonu (pôvodne v strednom ováli v osi priečelia, teraz smerom do Jesenského ulice miesto Shakespearovej busty).

Rekonštrukcia pôvodných búst, zhotovenie negatívnych foriem a definitívnych odliatkov je dielom poslucháčov IV. ročníka VŠVU. Jan Janda, Ivan Herényi, Martin Kukura a Tomáš Desat uskutočnili túto prácu pod vedením sochára docenta Jaroslava Kubu. Pôvodná busta spisovateľa Vörösmartyho sa nezachovala.

Namiesto nej vznikla nová busta, ideálny portrét Wolfganga Amadea Mozarta. Tú pod vedením docentov Jozefa Barinku a Jaroslava Kubu na základe analógií vytvoril študent Ivan Herényi. Nová Mozartova busta je umiestnená v prostrednom oválnom otvore, medzi Shakespearom a Lisztom. Svojím stvárnením je nová busta natoľko blízka pôvodným, že nemôže vzniknúť pochybnosť o tom, že na fasádu historickej stavby viedenskej dvojice architektov Fellnera a Helmera skutočne patrí.

Elena Blahová a Štefan Holčík

Busty pred umiestnením na priečelie Národného divadla - zľava Liszt, Mozart, Shakespeare, Goethe, Katona.
FOTO - Jan Janda

Páčil sa vám článok?