Osem žien podozrivých z jednej vraždy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Napínavá komediálna dráma s detektívnou zápletkou. Tak možno označiť nové predstavenie 8 žien, ktoré uvádza divadlo Nová scéna.

Hru amerického dramatika Roberta Thomasa zaradila dramaturgia mimo svojho pôvodného plánu, pretože ich mimoriadne oslovila a nadchla.

Určite je tento autor obľúbený najmä medzi herečkami, lebo umožňuje rozprestrieť široký vejár ich umeleckého prejavu. A v tomto predstavení si ich zahrá až šestnásť, keďže každá z účinkujúcich má svoju alternantku. Jediný muž, okolo ktorého sa krúti dej, no ktorého divák nikdy neuzrie, sa stane obeťou sebectva a osobných záujmov plejády žien, ktoré ho obklopujú. V konfrontácii sa tak ocitá všetkých osem účastníčok príbehu, pretože všetky sú podozrivé z vraždy.

Predstavia sa tu protagonistky rôznych vekových kategórií, počnúc huncútskou starou mamou, ktorú so šarmom stvárňuje Naďa Kotršová v alternácii s Evou Rysovou. Aj jej divadelná dcéra, ktorú hrajú Zuzana Kronerová a Zuzana Kocúriková, využila príležitosť ukázať veľký záber hereckých kvalít.

Diváci sa zasmejú na výkonoch Anny Šiškovej a Henriety Mičkovicovej v úlohe starej, ufrfľanej a večne si sťažujúcej švagrinej nebožtíka, ktorá obviňuje rodinu z toho, že jej nevyšiel život podľa predstáv. Podozrivé z vraždy sú aj obe dcéry nebohého. Staršia Suzan, ktorú stvárňuje Soňa Norisová i Barbara Mišíková, i mladšia Catherine, zdanlivo ľahkovážne žieňa, ktoré po nociach číta detektívky a tak sa jej v hlave zrodí nápad...

A kto je vrahom? Sčasti na túto otázku odpovedá najmladšia herečka, poslucháčka Štátneho konzervatória Daniela Mackovičová: „Postava Catherine ma nadchla pre odvahu postaviť sa proti všetkým v rodine. Miluje otca a nechce sa bezmocne prizerať na všetky tie ženy okolo neho, ako mu ubližujú. Preto využíva svoj dôvtip.“

Režisér Roman Polák koncipoval predstavenie v dvoch častiach. V prvej uprednostnil slovo. V časti druhej však prevládajú pesničky, takže ide o čosi na spôsob operety. Predstavenie 8 žien svojou súčasnou témou, v ktorej sa pertraktuje pokrytectvo, faloš, pretvárka a obviňovanie, podané však humorným štýlom a s dobrým hereckým obsadením má šancu tešiť sa priazni divákov aj v nasledujúcich divadelných sezónach.

Anna Sláviková

Páčil sa vám článok?