Anamorfózy a plagáty Istvána Orosza

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V Esterházyho paláci Slovenskej národnej galérie vystavuje svoje diela maďarský grafický dizajnér István Oroz (1951), ktorý od polovice 70. rokov patrí k najvýraznejším postavám svetového výtvarného umenia.

Dnes už je tento spoluzakladateľ a člen skupiny maďarských grafických dizajnérov D. O. P. P. klasikom s vyhraneným rukopisom a vlastným štýlom, ktorý s majstrovským nadhľadom dokáže nastaviť realite krivé zrkadlo.

Metafora je tu celkom namieste, pretože niekedy naozaj potrebujete mať krivé zrkadlo, aby ste si mohli vychutnať jeden z rozmerov Oroszovej tvorby. Nájdeme uňho totiž obzvlášť výrazný príklon k technike anamorfózy, ktorá predstavuje dokonca jednu z hlavných línií jeho produkcie. Anamorfóza je deformovaný obraz, ktorý možno správne uvidieť pri premietnutí na inú plochu alebo pri osobitnom uhle pohľadu: takýmto spôsobom zvečnil Orosz napríklad aj výtvarníka M. C. Eschera či Julesa Verneho.

Otázka priestorových metamorfóz Orosza zaujala natoľko, že sa stala ústrednou myšlienkou aj jeho plagátovej tvorby. K jej určujúcim črtám patrí práve escherovská hra s premietnutím trojrozmerného priestoru na papierovú plochu, fascinácia optickým klamom a ilúziami - vytváranie vizuálnych paradoxov pomocou klasických techník ako rytina a lept.

Plagát, ktorý je vo svojej podstate úžitkovým propagačným médiom, dosiahol v Oroszovej tvorbe umelecky autonómne postavenie. Výstava predstavuje 40 plagátov, pričom mnohé z nich získali počas uplynulých desaťročí významné ocenenia na dizajnérskych festivaloch. V zbierke Oroszových diel sú to predovšetkým plagáty spojené s divadelnými i filmovými predstaveniami a výstavami, pretože autor sa s obľubou pohyboval a pohybuje v multimediálnom prostredí: po skončení školy v roku 1975 pracoval ako scénograf (občas dokonca aj ako herec) a neskôr sa venoval animovanému filmu. Ako výtvarník vo filmovom štúdiu Pannónia vytvoril niekoľko pozoruhodných kreslených filmov - napr. Ticho (1977), Soľná baňa (1979) či Nočná mora (1980), ktoré boli taktiež ovenčené viacerými cenami a na expozícii v SNG ich priebežne predstavuje videoprojekcia.

Páčil sa vám článok?