Vianočný strom má svoj pôvod v Egypte

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V predvečer Mikuláša rozsvietila vicestarostka Starého Mesta Bohdana Machajová spoločne so svätým Mikulášom tradičný vianočný stromček na Hviezdoslavovom námestí. Odštartovali tým zároveň dvojhodinový veľký mikulášsky program pre deti a prevádzku verejného klziska.

Tohtoročným bratislavským vianočným stromčekom je krásna kanadská jedľa, ktorú mestskej časti Staré Mesto darovala rodina Ladislava Valenta z Vajnor. Ako sadeničku si ju priviezli pred 36 rokmi z Egypta. Dnes meria 18 m a váži 3,7 tony.

Tradícia vyzdobených vianočných stromčekov na Hviezdoslavovom námestí má viac ako 100 rokov. Po prvý raz zažiaril pred vtedajším Mestským divadlom vysoký smrek ovenčený elektrickými žiarovkami už na svätého Mikuláša v roku 1896.

Spisovateľ Peter Ševčovič vo svojej knihe Z kuchyne starého Prešporka k tejto udalosti pripája príhodu, podľa ktorej „prešporskí štricáci prakmi zostreľovali žiarovky, až magistrát dal dvanásteho decembra vianočný strom od elektriny odpojiť... Z vianočného stromu mesta Prešporok bolo roku 1896 odstrelených 167 žiaroviek, ktoré zaplatil mestský magistrát.“

Tohtoročný vianočný strom je vyzdobený tromi tisíckami malých a 650 veľkými žiarovkami bielej farby. Na jeho osvetlení sa sponzorsky podieľala firma Zlatý Bažant. Zostáva veriť, že súčasná generácia Bratislavčanov si tentoraz zo svojich rodákov spred sto rokov nezoberie negatívny príklad a vianočný strom sa v plnej kráse dožije sviatku Troch kráľov.

(miv)

Páčil sa vám článok?