NEXT v priestoroch bývalého Rock-Pop-Jazzu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Priaznivci alternatívnej hudby, ktorých zaujímajú zvuky vyludzované hudobníkmi mimo hlavného prúdu, si prídu na svoje počas druhého ročníka medzinárodného hudobného a multimediálneho festivalu NEXT 2001, ktorý sa odohrá v našom hlavnom meste v dňoch 30. novembra a 1. decembra.

Po minuloročnom úvode sa organizátori (ATRAKT ART - Združenie pre aktuálne umenie a kultúru, časopis 3/4 REVUE) spolu Divadelným ústavom, novým správcom známej sály na Jakubovom námestí, chystajú opäť „priviezť" na Slovensko popredné osobnosti. Myšlienka festivalu spočíva v mapovaní aktuálneho diania v súčasnej hudbe bez ohľadu na zaužívané žánrové rozdelenie: predstavovaní hudobníci podčiarkujú svoj nadhľad aj širokým rozpätím používaných nástrojov. Okrem tradičných, ktoré nájdeme v klasike, džeze či rocku, sa muzikanti neostýchajú využívať aj najmodernejšie technológie či atraktívny sprievod naživo mixovanej videoprojekcie.

Azda najväčším lákadlom festivalu NEXT bude vystúpenie mladého francúzskeho kvarteta Zakarya, ktoré hrá energickú, moderne znejúcu súčasnú židovskú hudbu v obsadení akordeón, elektrická gitara, kontrabas a bicie. Strhujúce skladby, v ktorých etnické korene sa spájajú s rockom a džezom do príťažlivých improvizácií, si už stihli získať divákov na renomovaných európskych festivaloch.

Nevšedný poslucháčsky zážitok sľubuje aj koncert anglicko-nemeckej kapely, zostavenej z legendárnych hudobníkov, združených pod názvom Konk Pack. Nad virtuóznymi rytmami bubeníka Rogera Turnera sa v napínavej súhre stretáva extatické zvukové čarovanie Thomasa Lehna na starom analógovom syntetizátore s množstvom ovládačov a nepredvídateľné gitarové a saxofónové sóla veterána undergroundového rocku Tima Hodgkinsona. Ďalej v Bratislave vystúpia viedenskí umelci Helge Hinteregger (saxofón, sampler) a Martin Siewert (gitara), s atmosférickou živou videoprojekciou Billy Roisz a švajčiarske duo skúsených improvizátorov - saxofonista Hans Koch a u nás už známy violončelista Alfred Zimmerlin. Podrobnejšie informácie o nájdete na internetovej stránke www.atrakt-art.sk/next2001.

Bohuš Dúbrava

Začiatkom novembra zažila Bratislava jedno z mála predstavení tanečného divadla BRALEN, tentoraz s programom SPOMIENKY. Keďže Bralen je najmä zájazdové divadlo, Bratislavčanom sa predstaví až pri ďalšej zastávke v meste - a to bude až na budúci rok.
FOTO - tdb

Páčil sa vám článok?