KHB vystavuje na Treskoňovej objektovú inštaláciu popolníkov

28.5.2021
Kunsthalle výstava

Zdroj: Facebook/Kunsthalle Bratislava

Páčil sa vám článok?

Spomínaš si, ako sme sa stretli? je názov diela Nikoly Čižmárovej, ktoré tento týždeň sprístupnila Kunsthalle Bratislava (KHB). Je umiestnené na Treskoňovej ulici a zaoberá sa prvými stretnutiami a spomienkami autorky a jej priateľov.

"Tvorí ho objektová inštalácia popolníkov, ktoré inscenujú miesto interakcií vo verejnom priestore. Súčasťou je zvukový záznam opisujúci každú zo situácií z dvoch uhlov pohľadu," priblížila novú výstavu PR manažérka Lila Rose.

Dodala, že Čižmárovej dielo sa zaoberá témou individuálnej pamäte. Objektová inštalácia popolníkov vo verejnom priestore má byť impulzom pre diváka k rozpamätávaniu. "Inštalácia Nikoly Čižmárovej upozorňuje na význam osobných stretnutí, ktoré boli doteraz počas pandémie veľmi limitované, až takmer nemožné," hovorí Lýdia Pribišová, kurátorka KHB, a oceňuje aktuálnosť diela: "Prepojenie intímnej skúsenosti autorky s verejným dianím, i to, že jej práca nielenže vypovedá o dôležitosti osobného kontaktu, ale zároveň i pozýva okoloidúcich stať sa jej súčasťou. Vytvára reálne miesto, kde medziľudské interakcie, stretnutia môžu nastať."

Zdroj: Facebook/Kunsthalle Bratislava

Kunsthalle ďalej naznačuje, že potreba autorky rekonštruovať miesta a spomienky na jej náhodné stretnutia vo verejnom priestore poskytuje návštevníkom výstavy aj iný moment: "Čižmárová sa prostredníctvom spontánnych interakcií okoloidúcich s inštaláciou, vedomých či nevedomých pristavení, snaží vytvoriť aj priestor na potenciálne zoznámenia a nové spomienky."

Dielo, ktoré je magisterskou prácou Čižmárovej a vzniklo na Katedre intermédií Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, bude v Kunsthalle EXT vystavené do 11. júla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?