Kunsthalle LAB pripravuje výstavu talianskeho dua Grossi Maglioni

8.3.2021

Zdroj: Kunsthalle Bratislava

Páčil sa vám článok?

Na skúmanie materstva a jeho transformačného potenciálu sa zameriava nový výstavný projekt talianskeho dua Grossi Maglioni. Sprístupnia ho 11. marca v Kunsthalle LAB v Bratislave.

"Stredobodom je postava matky s inštinktívnymi divokými vlastnosťami, ktorá chráni svoje deti a počas tohto aktu sa stáva desivou postavou," informovala PR manažérka Lila Rose. Výstava potrvá do 25. apríla.

Projekt Zvieracia matka vychádza z viacerých ideových línií – z postfeministického a antropologického diskurzu, z psychoanalytickej spisby, zo sci-fi literatúry a filmu, ich teoretickej analýzy, ako i z vlastnej materskej skúsenosti umelkýň a ich interakcie v skupine matiek a detí. Stredobodom je dvojica, matka a dieťa, jeho dospievanie, cesta osamostatnenia sa od matky. "Grossi Maglioni skúmajú ikonografiu spojenú s materstvom ako s niečím desivým, kde sa v obraze matky prelína majestát i hrôza. Ich výskum sa odvíja od sugestívneho imaginária, od prehistorických predstáv, v ktorých ženské telo splýva so živočíšnymi a rastlinnými prvkami, cez starovekú mytológiu, mágiu, až k sci-fi víziám," priblížila kurátorka výstavy Lýdia Pribišová.


Jadrom výstavy v presklenom výstavnom priestore má byť príbeh Occupazioni: Nepretržitý dialóg, ktorý autorky rozvíjali dlhodobo v skupinách matiek a detí počas série stretnutí a workshopov v Ríme, v Novom Sade a inde. "Možno si ho vypočuť v rámci výstavy a prečítať vo vystavenej publikácii," poznamenala Rose.

Umelecký tandem Grossi Maglioni tvoria Francesca Grossi a Vera Maglioni. Rodáčky z Ríma začali spolupracovať v roku 2006. Pracujú s performačnými, divadelnými a participatívnymi princípmi, realizujú site-specific inštalácie, workshopy. Vychádzajú z poznatkov z antropológie, rodových štúdií, ale aj z prvkov vypožičaných z populárnej kultúry, ako sci-fi, kabaret a pod. V poslednom čase sa sústreďujú na edukatívne projekty, prácu s detským divákom a rodičmi. Tvorbu prezentujú v galériách, múzeách a akademických inštitúciách. V rokoch 2008 až 2014 boli súčasťou medzinárodnej výskumnej platformy pre performatívne umenia, vedu a technológie Vision Forum, sídliacej v Švédsku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?