Don Giovanni podľa Jozefa Bednárika

13.12.2006
0
Don giovanni podľa jozefa bednárika - 200110 kultura
Páčil sa vám článok?

Don Juan, či Don Giovanni - legenda o tomto zvodcovi a roztopašníkovi siaha až do 14. storočia. Podľa Kroniky sevillskej tento španielsky šľachtic Don Juan Tenorio uniesol dcéru sevillského komtúra a jej otca neskôr zabil v súboji.

Legenda sa stala námetom mnohých literárnych a hudobných diel - oslovila Tirsa de Molinu, Goldoniho, Moliera, Byrona, Puškina i G. B. Shawa; v hudobnom spracovaní je najznámejšou z dielne Mozarta... Život Dona Giovaniho je opradený mýtmi, fantastickými historkami o kráse, odvahe, šarme aj lsti, o dobrodružstvách, v ktorých hľadal pôžitok, uspokojoval svoju vášeň i márnomyseľnosť, kým sa jej stal sám obeťou - kým nevstúpil do konfliktu s vlastným svedomím.

Mozartova opera Don Diovanni mala premiéru v Prahe v októbri 1787. Mozart požiadal o napísanie libreta Lorenza da Ponte, s ktorým už spolupracoval na Figarovej svadbe. Libretistovi nebol tento námet veľmi vzdialený - niekdajší profesor literatúry, dvorný básnik a kňaz podľahol sám mnohým milostným avantúram a vyvolal veľa škandálov s dámami z vyššej spoločnosti, či so známymi speváčkami (v čom mu nezabránilo ani kňazské rúcho). Da Ponte čerpal predovšetkým z prvej donjuanovskej drámy Tirsa de Molinu a snažil sa preniknúť k pohnútkam myslenia tejto až démonicky očarujúcej a mužsky zmyselnej postavy.

Mozart komponoval hudbu k tejto opere rád a rýchlo, tak ako množstvo svojich diel - predohru vraj skomponoval za jedinú noc. Premiéra mala veľký úspech a opera si získala mnohých obdivovateľov i z radu hudobníkov. Hľa, jedno z vyznaní Giocchina Rossiniho: „Božský Mozart, aký génius sa ťa zmocnil. Hovoríš k najväčším hlbinám srdca tónmi, ktorému sa sila reči nevyrovná. Miloval som s Donom Giovannim, bol som ním nadšený, plakal som s Donou Annou, zúril s Donnou Elvírou a flirtoval som, keď spievala Zerlina. No a keď sa zjavil duch komtúra, obklopili ma hrôzy sveta duchov a nehanbím sa - mráz mi behal po chrbte...“

Na scénu Opery SND sa Don Giovanni vracia po deviaty raz. Tentoraz sa s o to väčším očakávaním, pretože réžiu má divadelný mág Jozef Bednárik. Aký bude Don Giovanni a´la Bednárik? Nechajme sa prekvapiť. Z účinkujúcich spomeňme aspoň predstaviteľov hlavnej postavy - Don Giovanni ako Martin Babjak, Dalibor Jenis a Pavol Remenár. Premiéra je 25. a 26. mája.

(ts)

Za maskami sa v opere Don Giovanni skrývajú Klaudia Dernerová ako Donna Elvíra, Juraj Petro ako Masetto a Lili Larinová ako Donna Anna.
FOTO - Anton Sládek

Páčil sa vám článok?