Kupka a Gutfreund v Pálffyho paláci

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Unikátne diela výnimočného zjavu svetového výtvarného umenia, maliara, grafika a ilustrátora Františka Kupku, jedného zo zakladateľskej generácie abstraktných umelcov, a sochára Otta Gutfreunda ponúka od 10. apríla do 10. júna výstava na prízemí a prvom poschodí Pálffyho paláca Galérie mesta Bratislavy na Panskej ulici.

Vyše dvesto Kupkových obrazov, kresieb a skíc pochádza zo súkromnej zbierky zakladateľa Medzinárodného menového fondu Jana Mládka a jeho manželky Medy, ktorá sa zúčastnila aj na vernisáži. Nevšedná zbierka Mládkovcov, ktorí pre Kupkov obraz dokonca predali jeden zo svojich domov v Kalifornii, je poistená na štrnásť miliónov dolárov. Pravda, v Pálffyho paláci je len zlomok toho, čo manželia Mládkovci vo Washingtone desaťročia budovali. Legendárna zbierka obsahuje prakticky všetko najkvalitnejšie, čo v druhej polovici dvadsiateho storočia v českom a slovenskom výtvarnom umení vzniklo. Výstava Františka Kupku, Picassovho súčasníka, ktorý po štúdiách v Prahe a Viedni pôsobil v Paríži, sa z Bratislavy presunie do Prahy, kde bude zdobiť novootvorené Múzeum Kampa.

Aj Gutfreundove exponáty sú zo zbierky Mládkovcov, v Bratislave to je asi dvadsať plastík tohto kubistického sochára, ktorý po štúdiách v Prahe a Paríži tiež často pôsobil vo Francúzsku. Práve „francúzske“ obdobia života a tvorby Kupku i Gutfreunda sú dôvodom zaradenia tejto jedinečnej výstavy do rámca dní francúzskej kultúry v Bratislave.

Pripomíname, že v tom istom Pálffyho paláci, na treťom poschodí, je rovnako do 10. júna ďalšia výstava tohto podujatia - Parížsky secesný plagát zo zbierok múzea v Carnavalet. Exponáty z konca devätnásteho storočia zachytávajú obdobie, keď sa z plagátov, ktoré spĺňali dovtedy „len“ alebo predovšetkým informačnú úlohu, začínali stávať výtvarné diela. Nový žáner fascinoval autorov nielen svojimi výtvarnými technikami, ale ešte viac komunikatívnosťou s divákmi, a neodolal mu napríklad ani slávny Henri de Toulouse-Lautrec. Návšteva výstavy parížskych plagátov, pozývajúcich na kultúrne a spoločenské podujatia, prináša popri príjemnom a ľahko stráviteľnom umeleckom zážitku aj výtvarný dokument o živote francúzskej metropoly.

René Horváth

Zberateľka Meda Mládková na vernisáži výstavy Františka Kupku a Otta Gutfreunda v Pálffyho paláci.
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie