Letné stretnutia tento rok aj vo Vodnej priekope

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Letný festival kultúry sa v Starom Meste uskutoční tohto roku už po ôsmykrát. Podujatia, ktoré pripravilo oddelenie kultúry mestskej časti Staré Mesto s ďalšími partnermi a spoluorganizátormi, sa budú konať pod spoločnou hlavičkou „Letné stretnutia“ a príťažlivým logom, ktorého autorom sú študenti Strednej umelecko-priemyselnej školy.

Pre staromestské kultúrne leto bol vždy charakteristický trend objavovania nových exteriérových scén pre kultúrne a umelecké aktivity. „V tomto duchu chceme pokračovať. Vďaka spolupráci s Mestskou knižnicou a Staromestskou knižnicou zapojíme tohto roku do kultúrneho leta aj atraktívny priestor letnej čitárne Červený rak v mestskej priekope,“ hovorí Dino Hutár, vedúci úseku kultúry v Starom Meste. Opäť by tu mala ožiť kedysi populárna čitáreň, tentoraz obohatená o rôzne kultúrne podujatia.

Letné stretnutia v Starom Meste sa začnú už v sobotu 2. júna Dňom bez bariér na Hlavnom námestí. Nadviaže naň festival vodníkov spojený s odhalením repliky Vtáčej fontány v pešej zóne na Ventúrskej ulici. Oficiálne otvorenie letného festivalu obstará kultúrny program pri príležitosti výstavy a degustácie slovenských a zahraničných vín Víno Gallery 2001. Potom Hlavné námestie zoberú útokom po štvrtý raz za sebou írski bratia The Cassidys, ktorých podmanivá folková hudba vždy prilákala niekoľkotisícovú návštevu.

Spomínané kultúrne podujatia vo Vodnej priekope možno rozdeliť na päť cyklov: hudobno-slovné podujatia, džezové večery, časť výstavy Socha a objekt, Kino Čas a detské predstavenia. V rámci Letných stretnutí v Starom Meste opäť vypláva populárna džezová loď Petra Lipu, Korzo zaplnia temperamentní tanečníci reprezentujúci latinskoamerickú kultúru v projekte Fiesta Latina a pripomenieme si tiež Európsky deň židovskej kultúry koncertom židovských piesní a sériou prednášok o histórii bratislavského židovstva. V programe opäť našli svoje miesto aj pouličné kaukliarske vystúpenia, cyklus komorných koncertov vážnej hudby, prehliadka promenádnych dychových hudieb v Grassalkovichovej záhrade a tradičné Dni remesiel.

(miv)

O tom, že časť mestskej priekopy v lete ožije vďaka kultúrnym podujatiam v letnej čitárni Červený rak, sme už písali. Zdá sa, že Staré Mesto sa rozhodlo radikálnejšie vstúpiť aj do opačnej časti priekopy, ktorá je väčšinou vo vlastníctve súkromných osôb. Pred veľkonočnými sviatkami tu pracovníci VEPOS-u na pokyn vicestarostky urobili malé jarné upratovanie. Zostala po nich nielen nezvyčajne čistá mestská priekopa, ale aj vyše 9 kubíkov odpadu v dvoch veľkokapacitných kontajneroch a práca v hodnote 13 tisíc korún.
FOTO - sm

Páčil sa vám článok?