Fotograf Dežo Hoffmann a jeho Beatles

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy na Františkánskom námestí je inštalovaná výstava Dežo Hoffmann: Slovenský fotograf Beatles.

Po vlaňajšej prezentácii Andyho Warhola je výstava druhým podujatím cyklu Henkel Slovensko Slovensku, ktorým táto firma predstavuje významné svetové osobnosti so slovenskými koreňmi. Ako to už býva, aj prípad oboch uvedených umelcov svedčí o tom, že propagácia a priblíženie ich tvorby, ktorá sa dávno presadila vo svete, je o to viac potrebná u nás doma.

Životný príbeh Deža Hoffmanna (1912-1986), dvorného fotografa legendárnej britskej skupiny Beatles, je plný dramatických udalostí. Cesta k najznámejšej kapitole jeho života - zoznámeniu sa s liverpoolskymi „chrobákmi“, viedla cez prácu kameramana nakrúcajúceho Mussoliniho inváziu v dnešnej Etiópii, členstvo v interbrigadistickom novinárskom združení počas občianskej vojny v Španielsku až po účasť v britskom kráľovskom letectve v druhej svetovej vojne.

Rodák z Banskej Štiavnice sa po vojne usadil v Londýne, kde si založil fotoateliér a spolupracoval s viacerými anglickými periodikami. S Beatles sa spoznal ako päťdesiatročný, no štvoricu mladých mužov, ktorí onedlho vystúpili na hudobný Olymp, si dokázal svojimi originálnymi nápadmi veľmi rýchlo podmaniť. Ako píše Marián Pauer v knihe Fotograf Beatles, ktorá mala svoj krst na vernisáži výstavy v Mirbachovom paláci, Beatles podľa slov Paula McCartneyho urobili pre Hoffmanna čokoľvek chcel. „Bol naším dobrým priateľom“, doslova cituje Paulove slová.

Dežo, v tom čase už poangličtený ako Dezo, bol s Beatles pri nahrávaní ich prvého albumu, pri ich rozhlasových i televíznych začiatkoch, pri všetkých významných okamihoch ich neuveriteľnej kariéry.

Výstavu, ktorá potrvá do 14. januára, dopĺňajú aj unikátne fotografie viacerých osobností svetovej popmusic šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.

René Horváth

Beatles po návrate z USA na londýnskom letisku v roku 1964.
FOTO - Dežo Hoffmann

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie