VIDEO: Prídu nespokojní umelci dnes aj napriek zákazu protestovať na Námestie SNP?

14.10.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Aj keď bol na Slovensku vyhlásený núdzový stav a od včera navyše platí ešte aj zákaz zhromažďovania sa, tak umelci a pracovníci v kultúrnej sfére napriek tomu plánovali dnes podvečer uskutočniť na Námestí SNP protest, ktorý mali absolvovať sediac v trúbiacich automobiloch, ale napokon sa rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť len virtuálne, teda v online priestore...

Umelci, kultúrni pracovníci ako aj ľudia pôsobiaci v kreatívnom priemysle, stále nie sú spokojní s tým ako sa štát postavil k ich početným žiadostiam o kompenzáciu strát, ktoré utrpeli už počas prvej vlny pandémie koronavírusu, kedy boli na Slovensku zatvorené divadlá a nemohli sa konať ani hudobné festivaly, koncerty či mnohé iné spoločenské podujatia či kultúrne akcie. Ministerstvo kultúry síce vyčlenilo miliónové dotácie na projekty, o ktoré sa mohli umelci a kreatívci uchádzať, ale tie by neriešili ich doslova existenčné problémy, ktoré sa začali v polovici marca, takže mnohí sú už viac než polroka bez akýchkoľvek príjmov. A preto sú nahnevaní, frustrovaní a ochotní ísť protestovať, aby upozornili na neriešenie ich životnej situácie. 

​Organizátori tento protest v predstihu ohlásili, ale nepočítali s tým, že vláda SR od utorka 13. októbra na území Slovenska zakáže zhromažďovanie nad 6 osôb. Napriek tomu ešte včera plánovali, že by na Námestie SNP, kde má svoje sídlo aj ich rezort, teda Ministerstvo kultúry SR prišli v autách. "Možno je to scestná úvaha, ale v autách sa zhromaždiť dá (v tomto smere nie sú žiadne limity - viď parkoviská pri obchodných domoch) - takže čo tak zaplniť SNP v autách nakoľko sa dá a trubiť o stošesť, aby sme dali najavo, že #nebudemeticho - viem, že to nie je ideálne riešenie, ale nič lepšie ma nenapadlo a minimálne dáme o sebe bezpečnou formou vedieť a aj pre média by to stále mohla byt zaujímavá forma protestu. Zároveň by spolu s tými na SNP mohli trúbiť v tom istom čase aj všetci ostatní na celom Slovensku. Len toľko som chcel...", napísal na svoj oficiálny profil herec Roman Pomajbo. 

Umelci sa napokon dohodli, že namiesto stredajšej manifestácie na Námestí SNP uskutočnia online podujatie Spolu za kultúru, ktoré v čase od 17.00 h prinesie okrúhly stôl v priestoroch Design Factory, teda debatu zástupcov kultúrnej obce a ďalších diskutujúcich. Prípadní záujemcovia ju môžu sledovať prostredníctvom streamu na stránke www.facebook.com/spoluzakulturu a tiež na stránkach niektorých médií. TASR o tom informovala Vladimíra Pôbišová, ktorá dodala, že súčasťou podujatia bude aj uvedenie dokumentu režiséra Nikitu Slováka Neviditeľní.

Ten verejnosti predstaví príbehy reálnych ľudí, pracovníkov kultúry, ktorých väčšinou nikto nevidí, ale bez ktorých by žiadne kultúrne podujatie nebolo možné zrealizovať. "Nakrútili sme dokument o ľuďoch, ktorí stratili cez pandémiu všetko. Zadlžili sa, aby zamestnancom udržali prácu. Zúfalých otcov rodín," priblížil snímku jej autor.

"Ak padne zázemie kultúry, padne aj kultúra samotná a práve tomu chcú zástupcovia kultúrnej obce zabrániť," podčiarkujú organizátori podujatia. Kultúrna obec podľa nich aj naďalej považuje za potrebné upriamiť pozornosť na neúnosnú situáciu v čase koronakrízy, spôsobenú predovšetkým nedostatočným kompenzovaním prijatých opatrení veľkej časti pracovníkov v kultúre.

Niektorí umelci však nie sú zmierení s tým, že by mali sedieť doma a pozerať sa do počítača a tak sa aj napriek nepriaznivému počasiu dnes podvečer chystajú na Námestie SNP, aby pred budovou Ministerstva kultúry vyjadrili svojou osobnou prítomnosťou nesúhlas s ďalšími nedávno prijatými obmedzeniami i nedostatočnými kompenzáciami finančných strát, ktoré pre pandémiu doteraz utrpeli... 

(TASR, ars)

  

Páčil sa vám článok?