Kde sú sochy z Grassalkovichovej záhrady?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Záhradu parku prezidentského paláca po stránke sadovníckej skutočne pekne a zaujímavo upravili. Narobili tam nové záhony, zatrávnené a kvetinové plochy, pekné stromové aleje.

V parku inštalovali mnoho plastík, aj keď, žiaľ, niektoré z nich z estetického hľadiska veľmi nevynikajú. No prosím, proti gustu žiaden dišputát.

Žiaľ, pôvodne boli v parku umiestnené aj dve kultúrno-historické vzácne pamiatky, ktoré však akoby šibnutím zázračného prútika z parku zmizli. Išlo o bustu bratislavského rodáka, hudobného skladateľa a virtuóza Jána Nepomuka Hummela, ktorý má v Bratislave aj svoje múzeum. Sochu zhotovil nemenej slávny ďalší bratislavský rodák Viktor Tillgner, neskôr riaditeľ Akadémie umení vo Viedni.

Ďalšia vzácna plastika, ktorá z parku zmizla, bola pitná fontána s gréckou vázou od dnes už neznámeho autora. Tak isto fontána s rybou. Teraz mám jednu otázku, ale nie je to iba moja otázka, kam sa tieto vzácne diela podeli? Budú niekde na viditeľnom mieste inštalované, zmiznú v depozitách niektorého múzea, alebo boli či budú zničené? Lebo aj také veci sa v Bratislave v minulosti stávali. Dá niekto na tieto otázky zodpovednú odpoveď?

Igor Janota. Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?