Exteriérová galéria zakomponovaná v dlažbe

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Františkánske námestie pred Mirbachovým palácom Galérie mesta Bratislavy je od polovice mája originálnou exteriérovou galériou a jeho „stálou zbierkou” sú kamenné či kovové obrazy nenápadne zakomponované medzi stovkami dlažobných kociek.

Úvodná sada reliéfov slovenských výtvarníkov Juraja Bartusza, Pavla Bindera, Ján Hoffstädtera, Andreja Rudavského, Petra Rollera, Jozefa Hobora, Milana Tittela, Ladislava Čarného a Ota Bachoríka ozvláštnila dlažbu v rámci Dní Európy a jej inštalovanie je súčasťou projektu Pocta strednej Európe.

Tento názov patril v roku 1987 jednému z ročníkov podujatia Archeologické pamiatky a súčasnosť, ktoré v osemdesiatych rokoch pripravovala vtedajšia Mestská správa pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody.

Autor idey a jej hlavný realizátor Ladislav Snopko nadviazal na jednu zo svojich mnohých aktivít a spolu s riaditeľom Galérie mesta Bratislavy Ivanom Jančárom sa rozhodli dlažobnými artefaktmi symbolizovať križovatku tohto stredoeurópskeho priestoru - križovatku obchodných i kultúrnych ciest (Podunajskej - východozápadnej) a Jantárovej (severojužnej). „Ak je križovatka nositeľom základného podobenstva o kultúre strednej Európy, tak jej základný prvok - dlažba - je jej zosobnením,” hovorí posolstvo projektu.

Bratislava, predovšetkým jej Staré Mesto, sa kultivuje aj pešími zónami. Tu pulzuje kultúrny a spoločenský život, tieto zóny sa stávajú korzami, miestom osobných kontaktov s kultúrnymi centrami i pouličnými programami a s čoraz väčšou ponukou reštauračných služieb, a v poslednom čase sú už ozdobou mesta. V neposlednom rade, popri renovácii historických budov, má na tom svoj podiel aj vzhľad dlažby.

Projektom Pocta strednej Európe získava ďalší rozmer, umeleckú nadstavbu, nenápadnú a nevtieravú, ale pre všímavých chodcov neprehliadnuteľnú a pre vnímavých potešujúcu. K úvodným deviatim dielam v dlažbe majú každoročne pri Dňoch Európy pribúdať ďalšie.

René Horváth

„Gombík” Petra Rollera v pouličnej dlažbe na Františkánskom námestí.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?