FOTO: Latinák stvárňuje Hitlera a Studenková smrť - mestské divadlo uviedlo predstavenie Mein Kampf

17.2.2020

Zdroj: Robert Tappert, archív MDPOH

Páčil sa vám článok?

V Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava mala pred niekoľkými dňami premiéru tragikomédia Mein Kampf - Môj boj, ktorej autorom je maďarský dramatik George Tabori. Dej tejto kultovej inscenácie ocenenej divákmi i kritikou po celom svete sa odohráva o viedenskej nocľahárni pre chudobných a ústrednou zápletkou je príbeh neobyčajného priateľstva mladého Adolfa Hitlera a Žida Šlomo Herzla...

"Kdekoľvek na svete sa inscenuje ktorákoľvek hra Georga Taboriho (v MDPOH v minulosti Goldbergovské variácie), stáva sa pre divadlo výnimočnou udalosťou. Jeho hry prinášajú provokatívne témy. Nie však v obviňujúcich polohách, ale v sarkastickej  a humornej groteske, s nečakaným všetko odpúšťajúcim humorom a nadhľadom. O to účinnejšie pôsobia na diváka. Tabori, ktorý v koncentračných táboroch stratil väčšinu príbuzných, má právo na tento provokatívny pohľad. Hra Môj boj (Mein Kampf) nie je výnimkou. Jej brilantný jazyk si berie na paškál nielen nacistického vodcu, ale tiež povahu Židov. Hra nás privádza na úplný  začiatok. Mladík Hitler, zakomplexovaný, chudobný a netalentovaný maliar “zvierat, ľudí a vecí v pološere”, trpiaci chronickou zápchou sa objavuje v nocľahárni podporovanej viedenskou židovskou komunitou. Ako mladý a neskúsený chlapec milujúci operu sa  vydáva do Viedne, kde by rád študoval na výtvarnej akadémii. A práve tu, vďaka podpore a starostlivej láskyplnej opatere Židom Herzlom,  štartuje jeho kariéra vodcu a jednej  z najväčších beštií našich dejín. Stretnutie tejto paradoxnej dvojice sa stáva komickou predohrou k udalostiam, ktoré ľudstvo zažilo o niekoľko rokov neskôr. Inscenácia poukazuje na to, ako  ľahko sa z priemerného človeka môže stať nebezpečný manipulátor. Jej komickosť je v tom, že si pohráva s postavou Adolfa Hitlera a s myšlienkou „čo by sa stalo, keby…“ píše sa na stránke MDPOH, pričom hra je sprevádzaná a propagovaná týmto plagátom:

Zdroj: FB MDPOH

​Režisér Michal Vajdička v deň premiéry hry Môj boj, ktorá pomenúva proces vzniku extrémizmu, na sociálnu sieť napísal: "Verte, že viac by nás bavilo inscenovať hry na iné témy, ale kedže ste absolútne nekompetentnými krokmi dostali našu krajinu na dno, nič iné nám neostáva. Nám záleží na tom, aby naše deti vyrastali v slobodnej a fungujúcej demokratickej spoločnosti, bez agresivity, bez klamstva, bez násilia a nenávisti a preto budeme aj ďalej zvádzať nekompromisný boj so zlom, ktoré sa stále pokúša nám našu krajinu ukoristiť a rozkradnúť."

Zdroj: FB MDPOH

​Režisér Michal Vajdička skúša nosnosť jednej z ústredných rekvizít novej hry Mein Kampf - drevenej prične...

Zdroj: Robert Tappert, archív MDPOH

​Lukáš Latinák ako Adolf Hitler a Csongor Kassai ako Žid Šlomo Herzl sa vo viedenskej nocľahárni pre chudobných stanú priateľmi...

Zdroj: Robert Tappert, archív MDPOH

​Herečke Zdene Studenkovej sa ušla postava s názvom Pani Smrť...

"Skvelá réžia, bravúrne výkony, úžasná scéna. V prvej časti, počuť v hľadisku často smiech - je na mieste. Hitlera nikto neberie vážne - figúrka, nímand... V druhej časti , už bola aj “husia koža”, v závere aj slzy.... Ťažká, pre niekoho kontroverzná téma, ale perfektne spracovaná a v tejto dobe veľmi aktuálna," napísal v osobnej recenzii na režisérovej FB stránke pán Ján Fajkoš.

(ars) 

Páčil sa vám článok?