Prvá výstava grafík Čierne diery: Do ich tvorby sa zapojilo viac ako 50 slovenských umelcov

30.1.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Čierne diery predstavia na svojej prvej výstave všetky svoje doteraz vydané grafiky. Okrem výstavy s názvom 189 GRAFÍK spoločne so Sogou zorganizujú dve aukcie, z ktorých výťažok pôjde na Kaštieľ v Jelšave.

Diela vznikajú v limitovaných edíciách na japonskej risografickej tlačiarni Risomat. Stali sa zberateľským artiklom, so špecifickými chybami starej kopírky, ktorá vrství sójové a ryžové farby cez matricu z banánových šupiek. Do tvorby grafík Čiernych dier sa za 5 rokov zapojilo takmer 50 autoriek a autorov z prostredia slovenskej ilustrácie, grafického dizajnu, výtvarného umenia a architektúry.

Všetky grafiky Čiernych dier sú vypredané. V rámci výstavy trvajúcej od 4. do 28. februára sa uskutočnia dve benefičné aukcie, do ktorých venovali staršie diela samotní majitelia a autori grafík. Celý výťažok z oboch aukcií je určený na pomoc kaštieľu v Jelšave, ktorého časť si Čierne diery prenajali na oživenie na novú verejnú funkciu. Online aukcia sa uskutoční na webstránke SOGA.SK v trvaní od 4. februára do 11. februára 21:00 hod. Živá aukcia sa uskutoční v priestoroch SOGA 27. februára.

Pri príležitosti výstavy vychádza nový knižný katalóg grafík Čiernych dier. Uskutočnia sa aj sprievodné podujatia: diskusia s členmi Čiernych dier Martinom Liptákom a Michalom Tornyaiom a komentovaná prehliadka vystavených diel s ilustrátorkou Danielou Olejníkovou a grafickým dizajnérom Ondrejom Gavaldom.

Výstava 189 GRAFÍK Čiernych dier bude otvorená už v utorok 4. februára o 18.00 hod. v aukčnej sieni SOGA v Bratislave. Pôjde o prvú výstavu všetkých 189 grafík, ktoré vytvorilo združenie Čierne diery na pomoc pamiatkam.

Výstava potrvá do 28. februára, v rámci nej sa uskutoční online aukcia a živá aukcia, z ktorej výťažok podporí jelšavský kaštieľ.SOGA je počas výstavy otvorená každý deň vrátane víkendov od 10:00 do 18:00 hod. Vstup na všetky podujatia je voľný. Vstup na živú aukciu je podmienený registráciou.

​(ts,nc)

Páčil sa vám článok?