Bratislavské naj... 05/1998

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

DUNAJ NAJVIAC ZAMRZOL v rokoch 1856, 1601, 1606. Ľad bol taký hrubý, že sa na ňom dal založiť oheň.

NAJDLHŠIE BOL DUNAJ ZAMRZNUTÝ v zime rokoch 1946-1947. Trvalo to 90 dní (od 18. decembra do 17. 3.!).

NAJVÄČŠÍ NAMERANÝ stav vodnej hladiny Dunaja v Petržalke bol vo februári 1850, hladina Dunaja vystúpila do výšky 10 metrov od dna.

STARÝ MOST spájajúci Bratislavu s Petržalkou vydržal 27 rokov ako jediný most cez Dunaj, hoci bol postavený len ako provizórium tesne po 2. svetovej vojne.

UNIKÁTNYM MOSTOM bol v Bratislave kyvadlový loďkový a pontónový most Karolíny Augusty, ktorý okrem iných slúžil na prechod a prepravu cez Dunaj pred vybudovaním prvého železného mosta. Systém loďového mosta spočíval vo vzájomnom spojení viacerých člnov a k nim pripojenej kompy. „Most” sa zdvíhal a klesal tak ako voda v Dunaji. Nehrozila mu záplava ani zničenie. V zimných mesiacoch alebo pri extrémnych stavoch vody most vytiahli, rozobrali a uložili v zimnom prístave. Vo vhodnej situácii sa zložil a opäť používal spolu s kompou. Nazývali ho tiež „plávajúcim” alebo „lietajúcim” mostom.

NAJVÝZNAMNEJŠIA OBCHODNÁ CESTA v Bratislave bola v minulosti bývalá Stará, teraz Viedenská cesta. Dnes je na nej najviac firiem a podnikov v Petržalke.

(pn)

Páčil sa vám článok?