Necháte sa zlákať? Aj v Bratislave funguje kabaret, v ktorom sa stanete súčasťou predstavenia i vy

12.2.2019
0
Red Cat Cabaret

Zdroj: Valentína Nídelová

Páčil sa vám článok?

Túžili ste niekedy zažiť neobyčajný večer plný emócií a smiechu, pričom by ste sa toho všetkého chceli stať na chvíľu neoddeliteľnou súčasťou a zistiť, čo (a kto) sa vo vás ukrýva? V Bratislave sa nachádza miesto, ktoré vám to umožní. Red Cat Cabaret je provokatívne miesto, ktoré sa ukrýva na Obchodnej ulici za tmavým závesom a znakom zlatej mačky. Za vznikom jediného repertoárového kabaretu široko-ďaleko stojí duo – Lucia Siposová a Vašo Púčik, ktorí nám poodhalili zákulisie tejto scény.

Dôležitým momentom pri rozhodnutí ísť na predstavenie do Red Cat Cabaret je uvedomiť si, že neprídete do klasického divadla, kde si všetko odsedíte, na konci zatlieskate a idete domov. V kabarete sa celé predstavenie odohráva okolo vás, pričom je v ňom veľmi dôležitý interaktívny moment, ktorý môže spočívať v tom, že herec či tanečnica príde priamo k vám alebo si na vás v rámci improvizácie niečo všimnú a povedia k smerom vám nejakú vetu... a už záleží len na vás, ako zareagujete. Interakcia medzi hercom a divákom vytvára rôzne momenty, v ktorých sa môže prejaviť aj divák a v predstavení si „zaúčinkovať.“  Herec a divák spolu na jeden večer vytvoria živý, prepletený organizmus, pričom im je umožnené navzájom sa jeden od druhého niečo dozvedieť a odkryť svoje vnútro. Mizne tu odstup, ktorý majú medzi sebou herci a diváci v bežnom kamennom divadle.

Pre hercov, ktorí v predstaveniach účinkujú a nemali dovtedy s podobným formátom skúsenosti, to môže byť občas veľmi náročné. „Herec musí byť zdatný a pohotový v tom, ako v danom momente zareaguje. Musí mu šliapať intelekt, okamžite situáciu vyhodnotiť a mať na to srdce a odvahu. Herec nemôže len hrať, ale aj byť sám za seba,“ vysvetľuje kreatívny riaditeľ Vašo Púčik.

Divák, samozrejme, nie je nútený zapájať sa priamo do predstavenia, ak sa na to necíti, všetkému sa necháva voľný priebeh. „Dávame divákom podnet, hádžeme udice a až potom uvidíme, čo z toho vznikne,“ hovorí Lucka Siposová, na margo divákov zároveň dodáva, že „najťažšie pre nás je to, keď príde divák s arogantným postojom typu A teraz ma zabávaj! Kabaret je miesto, kam by človek mal prísť s tým, že sa ide zabaviť a chce sa zabaviť. Záleží nám na tom, aby k nám diváci chodili pekne oblečení a uvoľnili sa pri nejakom drinku. Už len tým výrazne prispievajú k atmosfére večera.“

Veselé a tematické predstavenia s posolstvami

Red Cat Cabaret je skladačka všetkých možných umení a umelcov, v ktorej sa mieša tanec, hudba, herectvo či burleska. Prvok, ktorý spája všetko dokopy, je téma, od ktorej sa všetko odvíja. Čaro kabaretu spočíva aj v tom, že hoci danú tému spracováva humorným štýlom, sú to hlboké a často aj tabuizované veci, nad ktorými môžete premýšľať aj dlho po skončení predstavenia. Nenásilným a podprahovým spôsobom dostávate podnety, na základe ktorých si uvedomíte, že nič na svete nie je len čierne a biele. Medzi témami nájdeme fenomény doby, ktoré sú v zásade v každej ére rovnaké, napríklad nahota, ženstvo a žena v spoločnosti, vzťahy medzi ženami a mužmi pred sto rokmi a dnes, a mnohé iné... Kabaret sa vo všetkom snaží nachádzať ľudskosť a prebúdzať ju v ľuďoch.

Vždy sa tam niečo rieši.. Pre niekoho to môže byť drsné, ale v zapätí ho rozmrazíme nejakou dojemnou piesňou. Snažíme sa to vybalansovať, tak aby si tam každý niečo našiel, aby keď vás niečo pobúri, tak v zapätí vás aj niečo pohladí,“ opisuje spracovávanie a vplyv tém na diváka Lucia Siposová. 

Momentálne majú v programe desať predstavení, ktoré sa každý mesiac obmieňajú. V repertoári sú zaradené aj ďalšie predstavenia, ktoré sa nehrajú pravidelne, ale len párkrát za sezónu. Tam patrí napríklad predstavenie „Som žena,“ ktoré je unikátne a rozpráva príbeh kontroverznej témy transsexuality a premeny. Hrá v ňom herečka Lucie Brychtová, ktorá v ňom rozpráva vlastnú životnú cestu. Práve na takéto predstavenie musíte striehnuť a sledovať, kedy sa v kabarete znova objaví, pretože ho hrajú ojedinele. 

Zdroj: Karol Brull

„Life is a cabaret.“

Dobré veci vždy spoznáme na základe toho, ako nimi žijú ľudia, ktorí ich vytvárajú. Lucka a Vašo, ktorí kabaret riadia, spolu s manažérkou Martinou Džačkovou, ním aj naozaj žijú a je to pre nich scéna, ktorá je vždy len taká, akú si ju oni urobia. A v čom to presne spočíva?  Vašo Púčik tvrdí, že je dôležité „nebrať sa vážne a neprežívať všetko úplne tak, ako to vyzerá.“ „Pretože vzápätí to všetko bude vyzerať zas nejako úplne inak,“ pohotovo ho dopĺňa Lucka. To je životný pocit a postoj, ktorý si z ich predstavení môžete odniesť aj vy.

Miriam Haligardová

 

Páčil sa vám článok?