VIDEO: Ako si Peter Nagy spomína na svoje prvé vystúpenie v Bratislave, ktoré sa konalo pred 35 rokmi?

17.1.2019

Zdroj: archív Petra Nagya

Páčil sa vám článok?

Prešovčan Peter Nagy sa do povedomia verejnosti dostal v roku 1982, kedy nahral pesničku Profesor Indigo. Rovnaký názov mala aj jeho hudobná skupina, s ktorou začal vystupovať v januári 1984. Zisťovali sme priamo u Petra či ešte bude vedieť, kde v Bratislave odohral s Indigom svoj prvý oficiálny koncert...

"Bolo to v Dome kultúry Ružinov, kde sme mali aj skúšobňu," povedal pre Bratislavské noviny Peter Nagy, ktorý má asi obdivuhodnú pamäť, pretože napríklad bubeník skupiny Indigo Miroslav Okáľ si už na ich prvý spoločný koncert nevedel spomenúť. Kapelu vtedy tvorili gitarista Laco Kozusznik, basgitarista Paľo Matuška, saxofonista Ivoš Volejníček a neskôr do ich zostavy pribudol klávesák Peter Kliment či gitarista Peter Zvolenčák. Úplne prvýkrát verejne vystupovali 13. januára 1984 v Banskej Bystrici. „Bol to nádherný pocit, mali sme vypredané, ľudia spolu s nami spievali vtedy ešte pomerne čerstvé hity ako boli: Profesor Indigo, So mnou nikdy nezostarneš či Už je tu láska. A vidieť všetky tie pekné dievčatá pod pódiom, to sa nám s chlapcami z kapely hrozne páááčilo! Mal som vždy šťastie na remeselne výborných muzikantov, ktorí boli invenční, uletení, blázniví, ale profi. Začal sa mi plniť môj neuveriteľný sen,“ povedal Peter pred piatimi rokmi v spomienkovom rozhovore so spravodajcom TASR Deziderom Kúkoľom. 

Zdroj: archív Petra Nagya

Mimochodom viete, kto si zahral úlohu profesora v oficiálnom videoklipe z roku 1983? Nebude ťažké tohto dodnes populárneho bratislavského herca hneď v prvých záberoch spoznať:

Aj keď to bol prvý hit Petra Nagya, tak ani zďaleka nešlo o debutovú pieseň. Mladý prešovský gymnazista nahral svoju prvú vlastnú skladbu ako 17-ročný. O štyri roky neskôr prišiel do bratislavského Slovkoncertu robiť kvalifikačné skúšky na speváka, ale neuspel. Zlom prišiel práve vďaka skladbe Profesor Indigo, podľa ktorého pomenoval aj svoju sprievodnú skupinu. Na burze usporiadateľov koncertov v Bratislave sa vtedy za jediný deň vypredalo rekordných 150 termínov koncertov Petra Nagya a jeho kapely! A tak začali cestovať za publikom a fanúšikovia často cestovali za nimi.

„S kapelou Indigo sme boli všetci šťastní, že môžeme koncertovať skoro každý deň. Nikdy som nevnímal koncert tak, že je to práca. Aj keď riadna „fuška“ to častokrát je. Koncertovanie je o odovzdávaní pozitívnej energie. Hudba má tú užasnú schopnosť. Vždy mi záležalo na pesničkách, nikdy to nebol náhodný prúd slov, ktoré sa iba rýmujú. Každé slovo v mojich piesňach má svoj význam. A moje publikum to vie už od začiatku,“ prezradil Peter Nagy.

Jednou z najznámejších piesní v rannom období kariéry Petra Nagya bola aj skladba Chráň svoje bláznovstvá. Rovnaký názov dostala aj jeho debutová LP-platňa, ktorú vydal OPUS v roku 1984.    

V tom čase bol Peter Nagy podľa ankety Zlatý slávik štvrtým najobľúbenejším spevákom v Československu, ale o rok neskôr už toto hlasovanie vyhral pred Daliborom Jandom a Karlom Gottom, keď predbehol aj Miroslava Žbirku, ktorý sa dosť prekvapujúco stal Zlatým slávikom v roku 1982. 

O jeho mimoriadnej popularite svedčí aj záznam z koncertu na Václavskom námestí, ktorý vznikol v roku 1986. 

 Dnes má Peter Nagy na konte desiatky hitov. Skladby „Aj tak sme frajeri“, „S nohami na stole“, „Láska je tu s nami“ či „So mnou nikdy nezostarneš“ doslova zľudoveli a spievajú si ich fanúšikovia niekoľkých generácií. Peter Nagy patrí medzi najúspešnejších spevákov slovenskej populárnej hudby 80-tych a 90-tych rokov 20. storočia Spevák, skladateľ, textár, hudobný producent vydal dve desiatky albumov, z ktorých sa predalo vyše dva milióny nosičov! Ten najnovší s názvom "PIANKO" obsahuje 13 piesní v akustických aranžmánoch. Na albume nájdu priaznivci aj bonusovú novinku "50 Žiráf".

„Vďaka aranžmánom s klavírom a sláčikovým kvartetom dostali piesne nový život, rozžiarili sa v novom svetle. Napríklad „Poďme sa zachrániť“ je  v trochu v štýle Vivaldi a „Zákony hada“ zase na indický štýl 60-tych rokov,“ vysvetľuje Peter Nagy.

(ars)

Páčil sa vám článok?