Klebetné časopisy Júliusa Satinského vyšli súhrnne v knihe Gundžovníky

4.1.2019
0
Július Satinský

Zdroj: TASR - Vladimír Benko

Páčil sa vám článok?

Život bratislavskej rodiny i spoločnosti v Československu pred polstoročím je vtipne komentovaný v knihe Gundžovníky. Publikácia z vydavateľstva Slovart je zároveň jedinečným dokumentom o vášnivom pisateľovi Júliusovi Satinskom (1941 - 2002), ktorý si doma na písacom stroji časopisecky vydával rodinné klebetníky - gundžovníky.

"Bol ich šéfredaktorom a jediným redaktorom. Nimi udržiaval rodinné vzťahy so švagrami, ktorí v 60. rokoch emigrovali do Švajčiarska a USA. Gundžovníky poctivo vyrábal od roku 1967 do 1984 v troch exemplároch. Dva im posielal a jeden ostával doma, ale bez obrázkov. Originálne sme získali z USA, zachovalo sa 87 časopisov, prvý ročník nie. Ostatné časopisy od dramatického roku 1968 sú v knihe," uviedla jej editorka Lucia Molnár Satinská, ktorá gundžovníky objavila pri inventarizácii otcovej pozostalosti.

Tiež pripomenula, že bol fanatický pisateľ a mal slabosť pre časopisy, ktoré posielal aj jej do školy v prírode. Zároveň vyjadrila obdiv, keď na písacom stroji dokázal zalamovať rôzne novinárske rubriky počnúc úvodníkom cez správy z domova, zo sveta, reportáže i tiež veselé nekrológy. Nechýbajú kresby, fotografie, reklamy, recepty, komiksy, poštové známky, mapy, farebné portréty či výstrižky z novín. 

"Pekne to ilustroval. Bolo to aj o politike, záhradkárstve, reportáž o novej práčke akoby členovi rodiny, o rôznych udalostiach. V zahraničí to čítali ďalší krajania. Písal o všednom živote okolo seba aj pikantnosti o rodine. Mama nemala výhrady, lebo to bolo o rodine otcovej prvej manželky," dodala editorka.

Čitateľ sa na 730 stranách dozvie, že Julo začína odtučňovať, prečo omama bola v nemocnici, že dedo nemá čím drkotať, aké boli promócie Marty, Vianoce u susedov, Silvester v kotolni a iné rodinné udalosti. Najviac písal o premenách rodnej Bratislavy, aké budovy pribudli a čo je nové. Uvádzal to v rubrikách Z našej ulice, Z našich končín, Zo sveta umelcov, lekárov i beťárov, Bratislavské klebety a sprostosci, Novoty okolo nás, Rákoše, Klebetáreň či Život v redakcii Gundžovníka. Tému potvrdzujú názvy: Čo robíme v prvých dňoch okupácie, Striptíz v Bratislave povolený, Na plese filozofov, Okrúhliny komikov, Lúčnica oslavuje, Útok na SND, Plesová sezóna, Boli sme na balete. 

Nechýbajú správy z rôznych miest (V Detve lepšie ako v New Orleanse, Na Myjave bolo veselo, V Harmónii opäť padá lístie, Teroristky na Morave) i zo sveta (Pápežove potulky). Politické komentáre (Čo sa vlastne u nás v ČSR deje?, Slovenská federatívna republika). Ekonomické spravodajstvo (Kam idú naše peniaze, Enormná úroda hrozna, Drevorubači nastupujú, Zlacnel život v Európe?, Uhorková sezóna v plnom prúde, Príliv a odliv burčáku), z Justičného paláca (Zlodeji potrestaní), zo športu (Kríza československého futbalu, Všesvetový zjazd jogínok v Harmónii), z turistiky (Čundru zdar, Leto na Valašsku, Hríbové eldorádo, Prvý apríl v lese, Česká Kanada, Bordel na hrebeni, Február v Tatrách,) z kultúry (Rozprávka o chamtivosti, U Wericha, Forman u nás, Nový americký film v našom kine).

(TASR)

Páčil sa vám článok?