Kauza Satinského ulica: Zmiznú konečne zábrany?

9.4.2017
0
Kauza satinského ulica: zmiznú konečne zábrany? - satinskeho
Páčil sa vám článok?

Satinského ulica je stále nepriechodná. Na komunikácii sú zábrany, ktoré znemožňujú prejazd aj prechod po Satinského ulici z Dunajskej na Cintorínsku ulicu. Starosta Starého Mesta poslal primátorovi Ivovi Nesrovnalovi podnet a magistrát v týchto dňoch prerokúva Územný plán zóny Dunajská, zmeny a doplnky 2016. Pomôže to vyriešiť situáciu?

Koncom januára poslal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík primátorovi list, v ktorom sa okrem iného píše, že už v územnom pláne  zóny Dunajská, zmeny a doplnky 2005, bolo v pláne realizovať dopravné prepojenie Dunajskej a Cintorínskej ulice v predĺžení Klemesovej s funkciou dopravnej obsluhy. Parcela číslo  8659/4, ktorá je súčasťou regulačného bloku 17/8, bola v pláne navrhnutá ako komunikácia.

Problém je, že  časť stavby komunikácie je spolu s pozemkom 8659/4 v podielovom spoluvlastníctve právnických a fyzických osôb, vlastníkov bytov a nebytových priestorov polyfunkčného objektu Dunajská 15. A tí na nimi vybudovanú komunikáciu umiestnili zábrany, ktoré sú tam už takmer rok.

Starosta v liste poukazuje  na cestný zákon, v zmysle ktorého sa siete miestnych komunikácií budujú a udržiavajú v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou. Poukázal, že v tomto prípade nejde o miestnu komunikáciu, čo je v rozpore s platným územným plánom zóny Dunajská. „Obraciam sa na vás, pán primátor, s podnetom na zváženie využitia dostupných právnych prostriedkov k tomu, aby sa zo Satinského ulice stala miestna komunikácia, a to v krajnom  prípade aj vrátane uplatnenia inštitútu vyvlastnenia. Mestská čast Staré Mesto je pripravená v predmetnej veci poskytnúť hlavnému mestu súčinnosť v rozsahu, v akom jej to umožňuje platná legislatíva,“ píše sa v liste.

Magistrát v týchto dňoch zverejnil návrh Prerokovanie územnoplánovacej dokumentácie Územný plán zóny Dunajská, zmeny a doplnky 2016. Zaujímalo nás, ako je v aktuálnom pláne vyriešený problém so zábranami, ktoré stále bránia priechodnosti na Satinského ulici.

„V spomínanom návrhu územnoplánovacej dokumentácie - Územný plán zóny Dunajská, zmeny a doplnky 2016, ktorá je predložená na prerokovanie podľa príslušných ustanovení stavebného zákona, nie je v tomto území navrhnutá zmena alebo doplnok týkajúci sa prepojenia Dunajskej a Cintorínskej ulice. Môžete sa o tom presvedčiť v dokumentácii, ktorá je zverejnená na webovej stránke hlavného mesta,“ informovala nás Iveta Kešeľáková z komunikačného odboru magistrátu.

„Problematiku osadenia plotu by mala riešiť Mestská časť Bratislava - Staré Mesto ako príslušný stavebný úrad, ktorý povoľuje stavby, vrátane oplotenia. V danom prípade sú dve možnosti, buď ide o povolenú stavbu alebo o tzv. „čiernu“ stavbu, o jej odstránení by mal rozhodnúť stavebný úrad. Na to, aby sme mohli ulicu prevziať do správy je potrebné, aby o to stavebník požiadal.“

Porovnali sme územné plány z rokov 2005,2010 a 2016. Hoci bola trafostanica, ktorá bránila spriechodneniu ulice zaznačená v územnom pláne 2010 ako objekt určený na asanáciu a od roku 2015 skutočne na Satinského ulici nie je, pretože ju premiestnili do  novovznikajúcej Nemocnice svätého Michala, tak v územnom pláne 2016 je trafostanica zaznačená opäť. Takže, skutočne žiadne zmeny...

(in, foto: Juraj Mladý)

Páčil sa vám článok?