VIDEO Originálny projekt v Kunsthalle: Zabavte sa a buďte súčasťou umenia!

30.9.2018
0
Interaktívna inštalácia ADA v Kunsthalle

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Ak chcete zažiť interaktívne umenie, kde sa zabaví celá rodina, navštívte Kunsthalle na námestí SNP. Najviac budú fascinované deti, ktoré sa stanú súčasťou hry. Keď uvidíte, s akou radosťou sa zapojili do tohto divadla, odpustíte im aj to, že vyzerajú ako kominári.

K odbornému výkladu sa ešte dostaneme. Keď vojdete do miestnosti, uvidíte pred sebou obrovskú guľu naplnenú héliom, ktorú môžete vy sami alebo deti posúvať po priestore v tvare L. Guľa či balón je pokrytý hrotmi z dreveného uhlia. A tie hroty nepokreslia len vás, ale aj steny. Je to naozaj fascinujúce predstavenie, keď práve vy či vaše deti môžete byť súčasťou a tvoriť umenie. Pripravte si však vlhčené utierky, aby ste nevychádzali špinaví od uhlia. Mimochodom, tie vám na mieste  po zážitku ponúknu aj sami. Výstava trvá do 30.10.2018 a vstup je voľný.

Inštaláciu ADA poľskej umelkyne žijúcej v Mníchove Kariny Smigla-Bobinski sprístupnili v Kunsthalle v piatok. „ADA (guľa – pozn.redakcie) je postindustriálny ´tvor´, pripomínajúci molekulárny hybrid z nano-biotechnológie s možnosťou produkcie diel prostredníctvom metódy open source. Ide o umelecké dielo s dušou. ADA je esteticky komplexná, interaktívna, komunikujúca, voľne plávajúca priestorom.  ADA je haptický kresliaci stroj – je otrokom našej túžby pohnúť ňou. Vyžaduje od nás participáciu, vťahuje nás do hry, chce aby sme sa zapojili do procesu tvorby. Jej rozpohybovaním začína nepredvídateľná „akcia“ kresby po stenách, strope a podlahe galérie,“ vysvetľuje na stránke kurátorka Zuzana Pacáková.

Zdroj: lb

Podľa nej inšpiráciou pre jej vznik bola činnosť Charlesa Babbage a Ady Lovelace, ktorí v 19. storočí vytvorili prvý koncept počítača. Babbage poskytol programovateľný stroj, Lovelace zase popísala prvý software. Výnimočnosť tohto analytického stroja by spočívala v tom, že okrem matematických procesov, by bol schopný generovať napríklad aj umelecké diela – poéziu, hudbu či obrazy. To iniciovalo počiatočnú ideu lietajúcej kresliacej lopty Kariny Smigla-Bobinski.

(lb)

Páčil sa vám článok?