Z Vtáčej fontány vraj pre deti potečie kofola

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V júni sa v Bratislave začína ďalší ročník Kultúrneho leta. Čo je pre obyvateľov a návštevníkov mesta pripravené v centre Bratislavy, to sme sa spýtali vedúceho oddelenia kultúry miestneho úradu Staré Mesto Dionýza HUTÁRA.

- Niektoré podujatia sa uskutočnia ešte pred oficiálnym začiatkom staromestského Kultúrneho leta. Ide napríklad o medzinárodný festival vodníkov, ktorý bude 9. júna. O 15. hodine príde bratislavský vodník Ferko na nábrežie Dunaja pri Slovenskom národnom múzeu, kde ho budú čakať deti a súťažiaci. Odtiaľ pôjde alegorický sprievod až na Ventúrsku ulicu, kde sa pokrstí nová Vtáčia fontána, ktorú pripravila mestská časť Staré Mesto. Pre deti v tento deň z fontány potečie obľúbená kofola. Hlavný program bude na Hlavnom námestí, kde bude aj súťaž o najkrajšiu masku vodníka. Vlani prišlo 732 vodníkov. Verím, že tento rok bude ich počet ešte vyšší.

Ako je pripravené oficiálne otvorenie Kultúrneho leta?

- Spoločenské otvorenie bude 20. júna na nádvorí Starej radnice. Pôjde o pokračovanie vlaňajšej úspešnej ochutnávky vín z celého sveta, čím chceme prispieť k obnoveniu vinárskych tradícií, ktorými bola Bratislava v minulosti známa. Otvorením Kultúrneho leta pre širokú verejnosť bude koncert írskej skupiny Cassidys 24. júna o 19. hodine na Hlavnom námestí.

Aká je koncepcia ďalších podujatí staromestského Kultúrneho leta?

- Letný kultúrny program sme rozdelili do niekoľkých lokalít v Starom Meste. Jednou z nich je pešia zóna a nádvorie Starej radnice, kde bude 30. júna Fiesta Latina a v júli historické podujatie s názvom Opereta pre C. a K. armádu. Pred Michalskou vežou budeme 5. júla inštalovať repliku historického dela, ktoré by malo byť ďalšou atrakciou korza. Na Dunaji budú dve džezové lode s Petrom Lipom. Ďalšou lokalitou Kultúrneho leta bude Grassalkovichova záhrada. Tu bude aj podstatná časť výstavy Socha a objekt, ako aj ďalšie podujatia, ktoré by mali prispieť k oživeniu záhrady. Každú druhú nedeľu tu v lete budú napríklad promenádne koncerty a každú augustovú sobotu tu bude zaujímavý program pre deti. Okrem toho pripravujeme množstvo ďalších podujatí, ako sú literárno-hudobné večery, či letné komorné koncerty. Veríme, že program Kultúrneho leta bude aj tento rok pre Bratislavčanov atraktívny.

Zhováral sa Slavo Polanský


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?