Pedagogickú a sociálnu akadémiu absolvovali viaceré známe osobnosti

27.2.2017
0
Pedagogickú a sociálnu akadémiu absolvovali viaceré známe osobnosti - PAsa
Páčil sa vám článok?

Pedagogická a sociálna akadémia (PaSA) v Bratislave vychovala viacero známych osobností. Sú medzi nimi herec Juraj Loj, tanečník Jozef Herák, muzikálová speváčka a herečka Marta Potančoková, modelka a moderátorka Lucia Hablovičová či moderátorka Kveta Horváthová. „Našimi absolventmi sú aj speváčky Katarína Hasprová, Mária Podhradská, bábkoherec Martin Žák či muzikálová speváčka a herečka Helga Kovalovská," priblížila pre TASR riaditeľka PaSA Galina Šimončičová.

V tejto škole v rokoch 1988 až 1992 študovala odbor učiteľstvo pre materské školy aj speváčka a herečka Jana Bugalová-Daňová. „Na štúdium si spomínam dobre, boli sme čisto dievčenská trieda. V našom ročníku boli tri triedy. Páčilo sa mi, že podľa talentu a záujmu boli dievčatá rozdelené do triedy hudobnej, kde som bola aj ja, výtvarnej a športovej," povedala pre TASR. Vyučovanie na škole bolo podľa jej slov okrem klasických predmetov ako slovenčina, matematika dejepis či zemepis rozšírené aj o hudobnú, telesnú, výtvarnú a literárnu výchovu. „Tieto zložky dostávali vo vyučovaní väčší priestor v porovnaní s inými strednými neumeleckými školami," podotkla Bugalová-Daňová.

Dobré základy z pedagogiky a psychológie jej poslúžili v priebehu vysokoškolského štúdia hudby na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Kvalitnú úroveň mali podľa speváčky aj hodiny hudobnej výchovy, v tom čase pôsobil na škole dievčenský spevácky zbor Giovinetta. „Reprezentovali sme školu v rámci súťaží v zborovom speve," spomína Bugalová-Daňová s tým, že sa na škole mohla študovať aj hra na hudobnom nástroji. Zo školy odchádzala s bohatým repertoárom detských pesničiek aj básničiek. „Viaceré absolventky sme sa uplatnili a stretli v profesionálnom umeleckom svete. V divadelných muzikáloch som účinkovala napríklad s Katkou Hasprovou, Martou Potančokovou. Mojou spolužiačkou bola Hanka Rapantová, dlhoročná moderátorka RTVS. Stretávali sme sa sporadicky, keď som tam v minulosti krátko pracovala ako redaktorka ranného magazínu," povedala Bugalová-Daňová.

(TASR, foto: pasa)

Páčil sa vám článok?