Divadlo A. Bagara obsadí továrenskú halu

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prednedávnom sa bratislavskému publiku predstavil súbor nitrianskeho Divadla Andreja Bagara s netradičnou inscenáciou Tri sestry, v ktorej sa herci pokúsili prekonať bariéru medzi javiskom a hľadiskom. Koncom júna navštívi DAB Bratislavu opäť: 24. a 25. 6. o 18.30 uvedie pásmo štyroch jednoaktoviek poľského dramatika Ingmara Villquista v industriálnych priestoroch Haly A na Studenej 12 (neďaleko Zlatých pieskov).

Miesto, na ktorom sa predstavenie s názvom Bezkyslíkovce uskutoční, nie je náhodné ani zameniteľné: tvorcovia programu na čele s režisérom Svetozárom Sprušanským dúfajú, že sa im podarí špecifickú atmosféru bývalej továrenskej haly organicky zakomponovať do poetiky výsledného divadelného tvaru.

Ak sa niekomu zdá, že meno Ingmar Villquist vonkoncom neznie poľsky, tak má pravdu. Severský pseudonym si poľský autor zvolil z úcty k škandinávskej, nielen divadelnej tradícii, pričom za svoje tvorivé postupy v mnohom vďačí svetoznámym dramatikom ako Strindberg či Ibsen, aj filmárom - Ingmarovi Bergmanovi alebo Larsovi von Trierovi.

Podľa inscenátorov pásma Bezkyslíkovce sa jednotlivé jednoaktovky, „mikrohry“, snažia vystihnúť skrytú panoptikálnosť súčasného sveta a takmer voyeristickým spôsobom preniknúť do intímnych sfér ľudských príbytkov. Zákruty cesty do hlbín ľudského vnútra pritom zrkadlí tajomná atmosféra severského prostredia, na ktorej sa podieľa pôsobivé poňatie scény z dielne maďarskej výtvarníčky Andrey Bártha a minimalistická hudba Petra Zagara.

V pásme jednoaktoviek sa predstaví osem hercov a herečiek: Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková, Pavol Višňovský, Marcel Ochránek, Martin Fratrič, Zuzana Moravcová, Dušan Lenci a Zuzana Kanóczová.

Organizátori počítali aj s tým, že miesto konania akcie sa nachádza na bratislavskej periférii - počas dvoch večerov zabezpečí dopravu na Studenú ulicu a po skončení predstavenia späť do centra špeciálny autobus, pristavený pred budovou SNM na Vajanského nábreží 2 (odchod vždy o 18.00).

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie