Klárine vzťahy v réžii Juraja Nvotu

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Skalné publikum Divadla Astorka môže od každého nového počinu jej tvorivého tímu očakávať najmä fakt, že pôjde opäť o komornú inscenáciu podľa predlôh súčasných dramatikov.

Hoci vraj bavorská rodáčka, dnes štyridsaťročná obyvateľka Berlína a Sao Paola, Dea Loherová vyhlásila, že „chce písať proti divadlu“, dvanásť rokov, ktorých ju delí od čias, keď sa výsledky jej práce po prvýkrát zjavili na scénach nemeckých divadiel, svedčí skôr o opaku. To znamená najmä lavínu najrôznejších ocenení a obľubu jej hier v mnohých európskych krajinách od Anglicka cez Rakúsko až k Poľsku. Doteraz sa mohli diváci zoznámiť s jedenástimi inscenáciami, z ktorých mnohé si úspech vyslúžili aj v knižnej podobe.

História Kláriných vzťahov sa začala pred štyrmi rokmi vo Viedni. Individuálna, dalo by sa povedať že existencialistická dráma tridsiatnikov a ich životných kríz, zároveň v druhom pláne prekračuje portréty jednotlivcov smerom k angažovanej štúdií súčasnej spoločnosti. Hlavná hrdinka Klára, „žena v strednom veku, večná optimistka, milovníčka silných zážitkov“ - ako sa môžu dočítať diváci v bulletine - sa musí vyrovnať s náhlym úbytkom životných síl a nutnosťou nečakaných rozhodnutí.

Rolu Kláry zveril Nvota Zuzane Kronerovej, vo vedľajších úlohách sa predstavia Lucia Gažová, Matej Landl, Vlado Černý, Zita Furková a ďalší - ako epizódna postava Bezmenného Číňan sa napríklad objaví aj Masahiko Shiraki.

Páčil sa vám článok?