Klingenfeldt oslavuje v Aréne šesťdesiatku

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rodinná slávnosť môže mať rôzne podoby. Na oslave šesťdesiatky úspešného, solventného a dobre vyzerajúceho muža, otca rozvetvenej rodiny Klingenfeldt-Hansenovcov, sa pred očami hosťujúcej rodiny ako čierny sliz rozleje tajomstvo, ktoré zožiera duše potomkov prešediveného pána Helgeho. Hra Rodinná slávnosť inscenovaná v Divadle Aréna je o probléme sexuálneho zneužívania detí.

Pri prvom prípitku na oslavu otcových narodením je pri stole pokoj a pohoda. Pri tom druhom sa však zodvihne syn Christian a detailne opíše svojim blízkym scénu kúpania, pri ktorom otec obidve dvojičky, Christiana a jeho nežijúcu sestru Lindu, sexuálne zneužíval. Matka bola svedkom. Ešte niekoľko hodín sa členovia rodiny môžu tváriť, že Christian je prepracovaný. Nakoniec však musia prijať fakt, že Helge je zvrátený muž a vrah svojich detí.

Téma hercom poskytuje široký priestor a neobmedzené možnosti na spektrum poňatia svojich postáv, tak ako sa rozhodnú oni sami. Richard Stanke ako Christian vystupňoval svoje šialenstvo do krajnosti, nezaprel v sebe dramatickosť a schopnosť prežiť svoju postavu a jej hlboké zúfalstvo. Vygradoval najmä Christianovu neschopnosť v živote napredovať, či nadväzovať vzťahy so ženami. Jeho mladší brat Michael v podaní Dušana Cinkotu sa mu stal v hre partnerom, nezrelým mužom, pre ktorého sú jedinou životnou motiváciou sexuálne vzťahy so ženami bez ohľadu na vek či postavenie. Sestra Linda už neprehovorí, lebo spáchala samovraždu. Spolu s predstaviteľom Helgeho Jurajom Kukurom tvorí táto trojica hercov hlavnú zostavu, na ktorej je postavená réžia Martina Čičváka. Nemenej dôležité, z hľadiska hlavných predstaviteľov však zatienené, sú aj úlohy ďalších členov rodiny v podaní Zuzany Cigánovej, Zuzany Frenglovej, Henriety Mickovičovej, Nade Kotršovej, Petra Bzdúcha a iných.

Rodinnú slávnosť podľa kultového dánskeho filmu Mogensa Rukova a Thomasa Vinterberga pre divadlo adaptoval Bo Hr. Hansen. Inscenácia vznikla v spolupráci Divadla Aréna a pražského Činoherného klubu.

Páčil sa vám článok?