Legendárny José Carreras predstaví hudbu plnú svojich vášní a emócií

14.10.2016
0
Legendárny josé carreras predstaví hudbu plnú svojich vášní a emócií - carreras
Páčil sa vám článok?

Zimný štadión Ondreja Nepelu zažije 8. decembra hudobný sviatok. Po svojom comebacku na operné pódiá sem zavíta legendárny tenor José Carreras a bude to v rámci jeho posledného svetového turné!

Hviezdny tenor s nálepkou „the nicest man in opera“, teda „najmilší človek v opernom svete“, José Carreras oslávil v roku 2014 senzačný návrat na opernú scénu titulnou rolou v novej opere El Juez.

Standing ovation, vypredané predstavenia a kritiky píšuce o „comebacku snov“ sprevádzali jeho návrat na operné pódiá po takmer osemročnej odmlke. Po skvelej sérii úspechov José Carreras začal celosvetové koncertné turné s názvom A Life in Music (Život v hudbe). Ide o jeho posledné turné a po štyroch rokoch sa jeden z najslávnejších svetových tenoristov vráti aj do slovenskej metropoly.

Rodák z Barcelony má vo svojom repertoári okolo 600 titulov rôznych štýlov od barokovej po súčasnú hudbu a viac ako 60 opier. Spoločne s orchestrom pod taktovkou Davida Gimeneza ponúkne program pozostávajúci z melódií obdobia Belle Époque a motívov z opery, operety a muzikálu. „Sú to piesne, ktoré ma dojmú kedykoľvek ich počujem a ktoré ma vždy nadchnú. Majú vášeň a emócie, vyjadrujú pocity z hĺbky môjho srdca a duše, je v nich presne to, čo sa v týchto skladbách snažím vyjadriť prostredníctvom svojho hlasu,“ hovorí J. Carreras.

Španielsky spevák na vrchole svojej oslnivej kariéry ochorel a bojoval s rakovinou krvi. Akoby zázrakom prežil a založil nadáciu José Carreras Leukemia foundation, pretože mal pocit, že by sa mal spoločnosti nejako odvďačiť. Krédom jeho nadácie je, že leukémia musí byť vyliečiteľná, navždy a pre všetkých!

Jeho návrat po zdolaní choroby bol triumfálny a vyvrcholil legendárnymi koncertmi Troch tenorov, Carreras, Domingo a Pavarotti. Keď Carreras spieva, publikum cíti, že hudba je jeho život, že každý tón vychádza z hĺbky jeho srdca a duše, že pódium je to miesto, pre ktoré sa Carreras narodil...

Piesne a duetá, plné lásky a vášne, sú José Carrerasovi akoby šité na mieru. Kritik z významného britského magazínu Classic FM napísal: „... repertoár romantických piesní zaistí vypredané sály. S takým materiálom sú jeho lyrické hlasové dispozície reminiscenciou na veľkého EnricaCarusa.“

(jv)
Foto: archív

Páčil sa vám článok?