Aréna vyrazila na bicykloch a korčuliach

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Javisko Divadla Aréna sa na poslednej premiére premenilo na ulicu. Na scéne Mariji Havran, ktorá autenticky približuje mestské prostredie schodíšť, skateparkov a basketbalových košov, predviedli v réžii Jána Ďurovčíka mladí ľudia svoje umenie. Umenie ulice.

Predstavenie s názvom Slovak Street Session prináša na námet riaditeľa Arény Juraja Kukuru po prvýkrát na divadelné dosky reflexiu mládežníckych subkultúr a dynamický prierez celého spektra pouličného umenia vo výtvarne a divadelne efektnom spracovaní. Divadlo Aréna sa tak stáva javiskom ulice, na ktorom nám majstri pouličného umenia predvedú nielen svoje akrobatické umenie, ale aj svoj pohľad na život, životnú každodennosť aj filozofiu, ale aj boj, ktorý musia zvádzať, aby si svoj rešpekt medzi rovesníkmi zachovali, či opätovne obhájili. Ich účinkovanie v divadelnej show však nie je náhodné.

Majstri „ulice“ už svoje umenie obhájili v Európe, aj vo svete a obstáli. Ich nádeje sa upierajú k rozhodnutiam, aby sa raz šport, ktorému sa často venujú už od svojich detských rokov, stal olympijskou športovou kategóriou. V Divadle Aréna tak môžete v efektnom predvedení vidieť korčuľovanie známe pod názvom agressive inline skating, pouličný basketbal zvaný streetball, flatland, jednu z najtechnickejších bicyklových disciplín, break dance, rôzne podoby ohnivých tancov v predvedení zvanom fireshow, či prezentáciu umenia zvaného le parkour, ktoré vzniklo koncom osemdesiatych rokov vo Francúzsku. Vo voľnom preklade znamená voľný pohyb v priestore, či beh mestskou džungľou. Predstavením sprevádza hudobné umenie dídžejov Oswalda a Biji. Na predstavení Slovak Street Session v Aréne, ktoré malo premiéru 20. apríla, možno uvidíte filozofiu života svojich detí, aj keď nie sú na scéne. A ak s vami pôjdu do divadla, zhliadnu majstrovstvo rovesníkov, s ktorými možno zdieľajú školské šatne.

Páčil sa vám článok?