Divadelné výstrelky Sarah Bernhardtovej

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Každá doba má svoje ikony a komukoľvek, kto skladá mozaiku búrlivého života Paríža na prelome storočí, sa zo secesných línií skôr či neskôr vynorí profil osudovej ženy - Sarah Bernhardtovej.

Ako však ukázal dramatik John Murrell, príbeh hereckého idolu niekdajšej svetovej metropoly umenia môže poslúžiť aj ako odrazový mostík k prekvapivo aktuálnemu divadelnému dielu. Hra súčasného kanadského autora s názvom Posledné leto Sarah Bernhardtovej bude mať premiéru na Malej scéne SND 24. a 25. januára o 19.00.

Jedna z najúspešnejších drám Johna Murrella sa hlási k metódam moderných komorných konverzačných hier. Divák sa presvedčí o tom, že k silnému účinku stačí niekedy aj minumum postáv - dej Posledného leta Sarah Bernhardtovej si napríklad vystačí len s dvoma. Do roly zbožňovanej aj zatracovanej hereckej divy sa vžila Božidara Turzonovová a v úlohe jej osobného tajomníka bude Michala Dočolomanského alternovať Juraj Slezáček. Kolotoč tragikomických situácii, ktorý na javisko Malej scény preniesol režisér Ľubomír Vajdička, sa začína v momente, keď sa Sarah Bernhardtová v očakávaní blízkej smrti rozhodne bilancovať svoj uplynulý život. Ako sa však na extravagantnú umelkyňu patrí, spomínanie nadobudne nezvyčajnú podobu - stará Sarah núti svojho tajomníka hrať rôzne postavy a situácie z jej súkromnej histórie.

Murrellov postup má blízko k dramatickému zámeru T. McNallyho v hre Posledná lekcia Márie Callas, ktorú nájdeme v repertoári Opery SND. Skôr než životopisnú rekonštrukciu načrtli obaja autori divadelnú esej na rôzne témy - v prípade Posledného leta Sarah Bernhardtovej sa publikum môže zamyslieť nad fenoménom pamäti, ktorý je kľúčom k vedomiu každého z nás.

Najbližšiu reprízu hry J. Murrella nájdete v programe Malej scény SND 29. januára.

Páčil sa vám článok?