Svojrázna realita Alberta Giacomettiho

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V polovici februára priputuje do Bratislavy výber diel zo zbierok švajčiarskej Nadácie Alberta Giacomettiho a právom sa očakáva, že sa stane výstavným magnetom pre širokú verejnosť. V sieňach Mirbachovho paláca Galérie mesta Bratislavy tak budú od 13. 2. sprístupnené práce jedného z najvýznamnejších výtvarníkov 20. storočia.

Dielo Alberta Giacomettiho (1901-1966) svedčí o križovaní rôznych záujmov, no v porovnaní s maľbami a kresbami zožali neporovnateľne mohutnejší ohlas jeho sochárske práce. Od novátorských skulptúr a fantastických konštrukcií, koketujúcich so surrealizmom, cez geometrické bloky až po figurálne motívy, ženské akty a vari najznámejšie štíhle postavy z bronzu, celou jeho tvorbou preniká rukopis, vzdorujúci zaškatuľkovaniu pod hlavičkou jedného umeleckého smeru. Nielen kvôli Giacomettiho priateľstvu s filozofom Jeanom-Paulom Sartrom, sa často zasvätene rozprávalo o existencializme, mnohí vykladači rozplietali jeho vzťahy k surrealizmu či kubizmu, zatiaľ čo iní zdôrazňovali inšpiráciu egyptským a africkým umením.

Alberto Giacometti sa narodil sa v roku 1901 v latinskom Švajčiarsku v rodine známeho maliara. Začiatok 20. rokov ho zastihol v atmosfére bohémskeho Paríža a nadväzovania kontaktov so skupinami avantgardných umelcov. Nestotožnil so však so žiadnym hnutím ani manifestom. Po povojnovom návrate do svetovej metropoly umenia zaskočil verejnosť originálnou kolekciu krehkých sôch so zvláštnymi proporciami, ktoré dodnes provokujú najrôznejšie interpretácie a svojmu autorovi zaručili uznanie na medzinárodnej scéne.

Výstava Alberto Giacometti: Moja realita, pripravená v spolupráci so Švajčiarskou kultúrnou nadáciou Pro Helvetia, potrvá do 13. apríla a môžete ju denne okrem pondelka v čase 11.00-18.00 vidieť v Mirbachovom paláci GMB.

Páčil sa vám článok?