Skupina M.A.G. zaujala originálnym tancom, teraz chce dobyť Los Angeles

17.8.2015
0
Skupina m.a.g. zaujala originálnym tancom, teraz chce dobyť los angeles - 15_tanec
Páčil sa vám článok?

„Tanečná skupina M.A.G. má dlhú históriu. Bola som tanečníčkou v staršej generácii M.A.G., keď v tom čase Martina Molnárová-Máziková založila prípravku pre detičky, s ktorou som jej začala pomáhať, až mi ich nakoniec úplne prenechala. Zo začiatku som bola len choreografkou a trénerkou, neskôr, keď ma už dievčatá dorástli a mohli sme tancovať v rovnakej vekovej kategórií, začala som s nimi aj tancovať,“ spomína na začiatky skupiny M.A.G. Veronika Lajdová.

Tanečná skupina M.A.G trénuje v CVČ Klokan, Bratislava-Dúbravka a momentálne má 12 členov, dievčatá od 15 do 27 rokov. „Za tie roky som si vytvorila svoj vlastný štýl, korene má v tanečnom štýle hip hop. Tým, že sa vzdelávame aj v iných tanečných štýloch ako napríklad Popping, Krump, Vogue, Dancehall, Contemporary a chodíme na tanečné workshopy v Bratislave, Česku, Poľsku, Nemecku alebo v Holandsku, sa náš štýl stále tvaruje.“ prezradila Veronika Lajdová.

O samotnom tanci tvrdí, že je veľmi aktuálny: „Ešte stále sa zaraďuje do tanečného štýlu hip hop, ale ja sa s tým vôbec nestotožňujem. Je experimentálny, originálny... Jeden svetovo uznávaný choreograf mi raz povedal, že naša skupina reprezentuje divné tančeky. To áno, veľakrát divák vidí veci, ktoré by mu ani vo sne nenapadli.!

Veronika Lajdová je nielen hlavnou choreografkou, ale vyberá aj hudbu, dotvára ju. Pretože sa vždy snažím, aby bola choreografia komplexná, hudba je veľmi dôležitá, veľa ľudí už v tom, čo s dievčatami vytváram, vidí umelecké dielo. V prvom rade si dávam záležať na hudbe, lebo od nej sa odvíja veľa vecí. Rovnako dôležitý je však aj koncept, myšlienka, choreografia, kostýmy, líčenie. Všetko so všetkým súvisí a dotvára celkový dojem, zážitok pre diváka.“

Dievčatá nie sú profesionálkami, keďže si tancom zatiaľ nezarábajú. Tanečná skupina je v súčasností uzatvorená a nových členov neprijíma. Čo sa týka prípadných záujemcov - chlapcov, bola a je čisto dievčenská skupina. „V ďalekej budúcnosti však nevidím dôvod, prečo by sme chlapcov zobrať nemali. Časom začneme vychovávať aj novú tanečnú generáciu,“ dodáva Veronika Lajdová. M. A. G. sa darí zviditeľňovať aj v zahraničí. Najväčšími úspechmi sú zatiaľ druhé miesto v súťaži World Of Dance Netherlands 2014 zároveň s ocenením za najlepšiu tému. Druhé miesto na World Of Dance Germany Qualifier 2015, z ktorej sa kvalifikovali na celosvetové finále World Of Dance Finals 2015 do Los Angeles (16. augusta).

Domáci záujemcovia ich môžu vidieť na videách, ale aj v slovenských či českých tanečných súťažiach. V budúcnosti navyše plánujú svoju prácu prezentovať vo forme divadelného predstavenia.

(db)
Foto: archív

Páčil sa vám článok?