Dve májové premiéry v Divadle a.ha.

17.9.2011
0
Dve májové premiéry v divadle a.ha. - 200109 kultura
Páčil sa vám článok?

Na máj pripravilo Divadlo a.ha. vo svojej desiatej sezóne hneď dve premiéry - v sobotu 5. mája to bude Duchovplná rozprávka alebo Nedotýkajte sa trollov... od Milaoša Janouška a 19. mája nasleduje Krv od Johna Steinbecka (Dramatické rozprávanie o prastarých rodoch).

V poradí tretia rozprávka M. Janouška pre toto divadlo (je aj autorom scénickej hudby i pesničiek) je písaná na telo Patrície Jariabkovej, ktorá si zahrá trochu popletenú sprievodkyňu po starom hrade. V predstavení, ktoré je 18. premiérou tohto neštátneho divadla, sídliaceho na Školskej ulici 14, sa objavia dve nové tváre - réžiu má Dodo Gombár a v úlohe mladšieho ducha diváci uvidia Ondreja Kovaľa. Kvarteto protagonistov rozprávky dopĺňajú Peter Šimun a Ivan Martinka.

Pravda, ak sa vraví o nových tvárach, treba pripomenúť, že v Divadle a.ha. ide o voľné združenie hercov, hudobníkov a ďalších tvorivých pracovníkov, ktorí profesionálne pôsobia v iných súboroch. Jednotiacim prvkom je kmeňový režisér Štefan Korenči a dramaturgička a riaditeľka Viki Janoušková, ktorí na predstavenia prizývajú jednotlivých hercov. Pre tých sa „aháčko" stáva nielen priestorom pohostinského vystupovania, ale hlavne možnosťou sebarealizácie, ktorú im ich materské scény neumožňujú. V tomto kontexte sú však „kmeňovými" hercami určite Marián Geišberg, Peter Šimun, Peter Kočiš, Ján Kroner, Anton Korenči a niektorí ďalší. Divadlom však „prešiel" celý rad osobností, ako sú Juraj Nvota, Roman Féder, Róbert Mankovecký, Aleš Votava, Peter Čanecký a mnohí iní.

Do tohto zoznamu sa v hre Krv, ktorú režíruje Štefan Korenči, prvý raz zaradila herečka Lenka Košická - jej partnermi budú Martin Kaprálik, Ján Kroner a Marián Geišberg, ktorý v oboch májových inscenáciách figuruje aj v ďalšej, novej úlohe - ako asistent réžie a dramaturgie. Krv vznikla podľa Steinbeckovej hry-novely Plamene žiarivé a Š. Korenči na margo jej inscenovania pridáva pozvanie: „Sú na svete aj dôležitejšie veci ako naše ego!"

René Horváth

Peter Šimun (vľavo), Patrícia Jariabková a Ondrej Kovaľ v Duchovplnej rozprávke.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie