Panna orleánska na opernej scéne SND

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Sú diela, ktoré tvoria stálu súčasť operných scén a neustále vzbudzujú záujem publika. Takým titulom v repertoári Opery Slovenského národného divadla je napríklad Verdiho Nabucco.

Naša prvá operná scéna však v poslednom období prichádza s osviežením repertoáru titulmi, ktoré sa v Bratislave desaťročia nehrali alebo vôbec neboli uvedené. Takými sú opery Werther od Julesa Masseneta a Hamlet od Ambroisa Thomasa. Dôkazom opodstatnenia takejto dramaturgie je napríklad aj skandovaný potlesk na záver predstavenia Hamleta v piatok 16. februára.

A tak Opera SND prichádza do tretice s dielom, ktoré určite vzbudí záujem. Veď samotný námet láka tvorcov rôznych oblastí umenia, najmä filmárov. Hrdinkou je Jana z Arcu čiže Panna orleánska - tentoraz operná.

Keď vyslovíme meno skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského, zídu nám na um predovšetkým jeho dve známe opery, a to Eugen Onegin a Piková dáma. Čajkovský pritom skomponoval ďalších sedem opier. Medzi nimi aj Pannu orleánsku, s pútavým dejom, dramatickými zvratmi, veľkými zborovými scénami, melodickými sólovými áriami - jednoducho všetkým, čo má úspešná opera obsahovať. Toto Čajkovského dielo poznalo svoju renesanciu až v druhej polovici 20. storočia. Opera bol uvedená v Perugii, Lipsku, Birminghame, Štokholme i v Moskve a všade slávila úspechy. Veď protagonistka príbehu patrí k najcharizmatickejším historickým postavám. Pre zaujímavosť uvádzame, že sa narodila pravdepodobne v roku 1412, povzbudená výzvou nebies na čele vojska oslobodila mesto Orleans, napokon ju ako čarodejnicu a kacírku upálili v roku 1431 na námestí v Rouen. Katolícka cirkev ju v roku 1909 vyhlásila za blahoslavenú a v roku 1920 za svätú.

Čajkovského opera Panna orleánska mala premiéru 22. februára 1881 v slávnom Mariinskom divadle v Peterburgu. Opera SND ju uvádza po 120 rokoch skoro na deň presne a to v piatok a v sobotu 2. a 3. marca v premiérach. V hlavnej postave sa alternáciách predstavia Klaudia Dernerová a Jolana Fogašová. Kostýmy navrhol Peter Čanecký, scénu Jozef Ciller. Hudobne operu naštudoval Rastislav Štúr, réžiu má Marián Chudovský.

(iz)

Jana z Arcu v podaní Klaudie Dernerovej - v spoločnosti burgundského rytiera Lionela - Sergej Tolstov.
FOTO - Katarína Marenčinová

Páčil sa vám článok?