Dóm sv. Martina bude slávnostne osvietený

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské dominanty sa v noci strácajú v tme a hlavné mesto tak v porovnaní s inými európskymi metropolami pôsobí po zotmení mŕtvym dojmom. Pomôcť by mala iluminácia hlavných bratislavských dominánt, ktorú ešte v minulom volenom období avizoval magistrát. Doteraz sa však nič neudialo. Ako sme sa dozvedeli, iniciatívy sa chce chopiť mestská časť Staré Mesto.

„Dominanty Bratislavy sú v súčasnosti skutočne veľmi zle nasvietené. Týka sa to Hradu, konkatedrály, ale aj Slovenského národného divadla či niektorých fontán. Zlepšenie si samospráva hlavného mesta pravdepodobne sľubovala od podpisu zmluvy o prevádzkovaní systému verejného osvetlenia firmou Siemens. Podľa mojich informácií je Siemens pripravený aj na projekty tzv. slávnostnej iluminácie, mesto ich však v súčasnosti nedokáže zaplatiť," povedal nám starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Vo svete, ale aj u nás, platí pravidlo, že o slávnostnú ilumináciu sa stará vlastník, prípadne správca príslušnej budovy. Podľa toho by sa o nasvietenie Hradu mala postarať Národná rada , nie mesto. Dóm sv. Martina spravuje farský úrad, SND je v správe ministerstva kultúry, teda štátu, o jednotlivé fontány sa má starať mestská organizácia PAMING. Mestská časť Staré Mesto chce pomôcť aspoň jednej výraznej dominante.

„Vybrali sme si Dóm sv. Martina. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale je to pomerne zložitý technický problém. Nadviazali sme predbežnú spoluprácu s francúzskym mestom Lyon, kde majú s veľmi podobným projektom praktické skúsenosti. Kontaktovali sme prvých sponzorov, ktorí by boli ochotní sa na slávnostnej iluminácii najvýznamnejšieho slovenského chrámu finančne podieľať. Ak všetko dobre pôjde, pokúsime sa dóm nasvietiť už koncom roku 2001," prisľúbil starosta A. Ďurkovský.

(stn)

Páčil sa vám článok?