Dva nové činoherné tituly na doskách SND

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V šesťdesiatych rokoch (už minulého storočia) sa preslávil nemecký dramatik Peter Weiss hrou Prenasledovanie a zavraždenie Jeana-Paula Marata hrané hereckou skupinou Charentonského ústavu pod vedením pána de Sade. Na mnohých popredných scénach ju inscenovali špičkoví režiséri a dočkala sa aj filmového spracovania.

Dej sa odohráva v blázinci, kde individualista markíz de Sade predvádza s pacientmi príbeh vraždy revolucionára Marata, teda divadlo o divadle zasadené do obdobia niekoľkých rokov po Veľkej francúzskej revolúcii. Na Slovensku sa toto špičkové dramatické dielo doteraz na profesionálnej scéne neuvádzalo, o to väčšie je očakávanie, ako sa s legendárnou a atraktívnou hrou vyrovnal inscenačný tím Slovenského národného divadla pod taktovkou režiséra Vladimíra Strniska.

V preklade Jána Roznera a Zory Jesenskej ho súbor našej prvej scény uvedie v Divadle P. O. Hviezdoslava pod názvom Marat - Sade. V hlavných úlohách sa predstaví M. Geišberg, E. Horváth, R. Stanke, R. Roth, E. M. Chalupová a ďalší, vrátane niekoľkých poslucháčok Vysokej školy múzických umení. Po verejnej generálke, ktorá bude 19. januára, nasledujú 20. a 21. januára dve premiéry.

Pár dní predtým mala premiéru v SND, tentoraz na Malej scéne, hra amerického autora Steva Martina Picasso v bare Lapin agile. Odohráva sa v parížskom bare na začiatku minulého storočia a moderná a inteligentná komédia dá dohromady mladého Alberta Einsteina či jeho rovesníka a v budúcnosti rovnako slávneho Pabla Picassa, reprezentantov dvoch rozličných svetov - vedy a umenia. Mystifikáciu zariadi fiktívny vynálezca Schmendiman a aby toho nebolo málo, všetko korunuje svojím príchodom Elvis Presley.

Režisér Ľubomír Vajdička si vybral protagonistov M. Bahula, H. Krajčiovú, M. Igondu, S. Dančiaka, D. Cinkotu, M. Kramára a ďalších. Po premiéra a repríze 13. resp. 14. januára je táto hra na programe 20. a 21. januára.

René Horváth

T. Maštalík (vpravo), M. Igonda a L. Lapišáková v hre Picasso v bare Lapin Agile.
FOTO - Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?