Z bratislavských škôl hlásia 300 havárií

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Informácia o statickom narušení budovy Gymnázia Ladislava Sáru vyvolala otázku, či je táto škola jediná, ktorej technický stav je vo vážnej kríze. O probléme sa zhovárame s prednostom Krajského školského úradu Ľubomírom PAJTINKOM.

- Školu, ako inštitúciu zabezpečujúcu výchovu a vzdelávanie, možno prirovnať k počítaču. Jej softvérom sú žiaci, študenti, učitelia, vzdelávacie programy a aktivity. Hardvér tvorí budova, materiálne a technické vybavenie. Hardvér i softvér by mali byť vo vyváženom stave, aby celkom dobre fungoval. Žiaľ, stav školských budov na Slovensku nie je v dobrom stave a Bratislava v tomto smere nie je žiadna výnimka.

Čo je príčinou tejto situácie?

- Podpisuje sa na nej predovšetkým fakt, že priemerný vek budov škôl je 30 - 40 rokov. Sú však školy, ktoré sú umiestnené v storočných i starších budovách. Za posledných desať rokov sa fakticky neotvárala v Bratislave nová budova školy. A staršie trpia tým, že údržba a revitalizácia školských budov bola vždy na chvoste v rebríčku priorít, ktorými sa riadilo a riadi školstvo pri rozhodovaní o tom, do čoho sa bude investovať. Niežeby zriaďovatelia nechceli dať školám finančné prostriedky na opravy, problém je v tom, že pri nízkom rozpočte školstva peniaze na tento účel jednoducho nezostávali.

Aký je teda stav bratislavských škôl vyjadrený faktmi?

- Dnes evidujeme v Bratislavskom kraji vyše tristo požiadaviek na riešenie havarijných stavov na budovách škôl. Najväčším problémom sú zatekajúce strechy, výkonnosť a efektivita vykurovacích systémov vrátane ich rozvodov, prehnité okenné rámy, stav elektroinštalácie, sociálnych zariadení a kanalizácie. Podľa odhadov odborníkov by sme potrebovali na opravy školských budov a zabezpečenie ich štandardnej prevádzky približne 1,3 miliardy korún. Finančné prostriedky na odstraňovanie havárií rozdeľuje priamo ministerstvo školstva na základe podkladov od zriaďovateľov, ale tieto peniaze sa uvoľňujú len v mimoriadnych prípadoch.


Zhováral sa Gustav Bartovic
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?