Dóm sv. Martina nasvietia o rok

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom decembra bude hotový koncept slávnostnej iluminácie Dómu sv. Martina. Objednala ho mestská časť Staré Mesto, ktorá sa podujala nasvietiť jednu z dominantných stavieb v panoráme Bratislavy.

Autormi konceptu sú doc. Ing. Alfonz Smola z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave, ktorý je zároveň predsedom Slovenskej svetelnotechnickej spoločnosti. Na tvorbe základného konceptu nasvietenia s ním spolupracuje Ing. František Krasňan z tej istej fakulty a Ing. arch. Beáta Polomová z Fakulty architektúry STU.

Koncept neskôr posúdia pamiatkari, ktorí už pred časom deklarovali, že neodporúčajú žiadne stavebné zásahy do fasád konkatedrály. Na základe schváleného konceptu bude vypracovaný vykonávací projekt iluminácie.

Dóm sv. Martina bude slávnostne nasvietený v septembri budúceho roku pri príležitosti ukončenia staromestského kultúrneho leta. Celá koncepcia nasvietenia bude postavená na princípe väčšieho množstva menších osvetľovacích telies tak, aby sa zabezpečila plasticita objektu a jeho fasád, ako aj dostatočná intenzita osvetlenia v rámci celkovej panorámy mesta.

(miv)

Páčil sa vám článok?