Prezentáciu brány dokončia do Vianoc

16.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Už na Vianoce sa Bratislavčania budú môcť pozrieť na fragmenty muriva z predbránia Rybárskej brány, ktorá predstavuje na Slovensku ojedinele zachovanú ukážku gotickej pevnostnej architektúry z 15. storočia.

Architektonické riešenie prezentácie nálezu muriva, ktoré bolo odkryté v lete tohto roku výskumom Mestského ústavu ochrany pamiatok pod vedením M. Musilovej a P. Horanského, umožní trvalý pohľad na najzaujímavejšiu časť nálezu cez presklený otvor s priemerom dva metre, ktorý sa nachádza nad miestom nálezu.

Stavebnú úpravu realizovali pre mestskú časť na vlastné náklady firmy Doprastav, a.s., a Erga Suisse GmbH. V súčasnosti sa vyrába špeciálna sklenená tabuľa, ktorá by mala byť osadená do 20. decembra. Archeologický výskum Rybárskej brány financovala mestská časť Staré Mesto. Brána bola kedysi postavená v priestore mestskej priekopy hlbokej 6 metrov. Po zamurovaní hlavnej brány pre povozy v dôsledku tureckého ohrozenia v roku 1529 sa používala len bránka pre peších a drevený most.

Rybársku bránu významne ovplyvnila Mária Terézia; v roku 1756 bránu obnovili a pomenovali podľa cisárovnej, aby ju o dvadsať rokov na jej príkaz definitívne zbúrali.

(miv)

Páčil sa vám článok?