Vola budú piecť na námestí aj tento rok

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 8. decembra sa bude na Františkánskom námestí opekať tradičný korunovačný vôl. Prvé kusy pečeného vola by mali servírovať na pravé poludnie. Vola pripravujú podľa dobového, niekoľko storočí overeného receptu.

Týždeň pred samotným podujatím ho začnú pácovať v špeciálnom náleve pozostávajúcom z bieleho a červeného vína, koňaku, rôznych bylín a koreňovej zeleniny. Výraznejšiu chuť mäsu dodá prešpikovanie kúskami slaniny. Pred samotnou konzumáciou sa niekoľko hodín opeká na ohni z dreveného uhlia a aby dostal typickú lahodnú chuť, neustále ho potierajú pivom a údenou slaninou.

Pečenie vola organizuje od roku 1998 Združenie Devínska brána ako pripomienku korunovačných slávností v Bratislave. Organizátori tradičného opekania tak pokračujú v dobových zvyklostiach, ktoré sa tradujú do 16. storočia. Veď prvého vola v Bratislave upiekli už v roku 1543 pri korunovácii kráľa Maximiliána. Meno tohtoročného vola ešte nie je známe.

(brn)

Páčil sa vám článok?