Školské budovy poznačil vek a nekvalita

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že mestská časť Petržalka v uplynulých piatich rokoch investovala do opráv budov základných a materských škôl takmer 58 miliónov korún z vlastných zdrojov a 6,7 milióna štátnych dotácií, ich technický stav je kritický.

Vyplýva to z analýzy, ktorú vypracovali príslušné oddelenia miestneho úradu. Podľa reálneho stavu bude Petržalka potrebovať na sanáciu, aby budovy vyhovovali z bezpečnostného i hygienického hľadiska, v najbližších piatich rokoch okolo 340 miliónov korún, pričom v tomto roku už venuje na obnovu okolo 35 miliónov.

Podľa prednostu úradu Františka Gutha, ktorý má do júna pripraviť návrh spôsobu financovania opráv, nie je možné takúto rozsiahlu akciu uskutočniť bez využitia dlhodobých cudzích zdrojov. V tejto súvislosti prednosta nevylučuje aj sponzoring: „Pokladáme za dôležité o veci informovať verejnosť. Možno aj medzi rodičmi detí z našich škôl by sme našli pomoc, problém je v tom, že o skutočnom fyzickom stave škôl nie sú informovaní, z pochopiteľných dôvodov sa zaujímajú skôr o prospech detí.“ Petržalka bude tiež rokovať s magistrátom o prípadnej spoluúčasti hlavného mesta pri financovaní opráv a rekonštrukcií školských budov. Postup v oboch smeroch už petržalskí poslanci schválili.

Problém školských budov na najväčšom sídlisku na Slovensku sa začal už pri ich budovaní nekvalitou podmienenou tlakom na rýchlosť odovzdávania vybavenosti sídliska. Pokračoval potom nedodržiavaním harmonogramov údržby a opráv - najmladšia materská škola má napríklad už osemnásť rokov, ale na jej podlahe je ešte stále pôvodná krytina so životnosťou desať rokov. V budovách je nevyhovujúca inštalácia aj elektriny aj rozvodov vody a tepla, zatekajú, majú poškodenú statiku, nedodržiava sa hygienická norma na obnovu maľovky, pretože peniaze bolo treba použiť na riešenie havarijných stavov. Z peňazí, ktoré petržalská samospráva navrhuje, majú byť odstránené spomenuté nedostatky, a keďže v programe je aj zateplenie všetkých budov, mala by sa predĺžiť ich životnosť a znížiť energetické náklady až o 50 percent.

Páčil sa vám článok?