Ulicu nazvali po Satinskom predčasne

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Približne v polovici decembra minulého roku sa v novovybudovanej uličke, ktorá vznikla výstavbou bytového komplexu v blízkosti Žilinskej ulice, objavila tabuľa s nápisom Ulica Júliusa Satinského. Umiestnili ju tam však predčasne.

„Mesto chápe túto iniciatívu investora tamojšieho bytového komplexu možno ako istú recesiu, prípadne isté pripomenutie skutočnosti, že Bratislava ešte stále nemá pomenované žiadne verejné priestranstvo po tomto vynikajúcom umelcovi, veľkom Bratislavčanovi a jednej z hlavných osobností tohto mesta dvadsiateho storočia,“ uviedol hovorca primátora Milan Vajda, ktorého sme v súvislosti s objavením inkriminovanej tabule požiadali o stanovisko.

„Chcem zdôrazniť, že oficiálnu žiadosť o prerokovanie takéhoto pomenovania ulice dostalo mesto až 29. decembra, to znamená niekoľko dní až týždňov po tom, čo sa tabuľa objavila na tejto uličke. Podľa zákona o obecnom zriadení o pomenovaní alebo premenovaní verejných priestranstiev sa rozhoduje v príslušnom obecnom zastupiteľstve, to znamená, že v tomto prípade je príslušné mestské zastupiteľstvo hlavného mesta. Mestské zastupiteľstvo sa touto žiadosťou bude zaoberať na niektorom z prvých tohtoročných zasadnutí zaoberať.“

Podľa M. Vajdu mesto už dostalo návrhy na pomenovanie po zosnulom J. Satinskom týkajúce sa iných verejných priestranstiev, ktoré podľa názoru občianskych skupín iniciujúcich toto pomenovanie majú bližšie k pôsobeniu a reáliám života J. Satinského.

Jeden návrh pochádza od Nadácie Horský park, ktorá založila aj Fond Júliusa Satinského (jeho čestným predsedom je Milan Lasica), druhý návrh pochádza od istej skupiny umelcov, ktorí pripomínajú, že takéto pomenovanie by bolo patričné na Dunajskej ulici, kde J. Satinský prežil väčšinu svojho života alebo v jej blízkosti. „Primátor Andrej Ďurkovský sa nedávno vyjadril, že nechcel túto vec takpovediac urýchliť a nemalo zmysel sa ponáhľať a krátko po skone Jula Satinského bez rozmyslu pomenovať po ňom nejakú ulicu alebo verejné priestranstvo,“ uviedol M. Vajda. „Preto nechal istý čas týmto občianskym iniciatívam a názorom. V súčasnosti už spejeme do štádia, keď - stane sa tak najneskôr do konca prvého polroka tohto roka - budeme v mestskom zastupiteľstve hľadať konsenzus k pomenovaniu nejakého verejného priestranstva po Júliusovi Satinskom.“

Páčil sa vám článok?