Študenti gymnázií bojujú proti odpadom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dve ružinovské stredné školy - Stredné odborné učilište obchodné a Gymnázium Ladislava Novomeského - v tomto roku začali organizovaný boj s odpadom a dôraznejší tlak na environmentálnu výchovu.

Potvrdzujú, čo tvrdíme už dlhý čas: v súčasnej situácii existujú možnosti, ako získať mimorozpočtové prostriedky. Obe školy si totiž podali súťažný projekt do grantového programu Konta Orange a boli úspešné.

O predstavách gymnazistov hovorí vedúca projektu Tatiana Mókosová: „Videli sme v Česku, že takéto čosi u detí zaberie, naučia sa používať celý systém triedeného odpadu, vžije sa im to a som presvedčená, že to sú trvalé návyky.“

Z grantu 40-tisíc korún nakúpili lisy na PET-fľaše, ktoré sú umiestnené na každom poschodí hneď vedľa kontajnera na triedený odpad. Študenti dokonca prejdú s touto aktivitou aj do patronátneho Domova dôchodcov, kde odovzdajú jeden lis, pretože už dnes vedia, že to znižuje poplatky za odvoz odpadu. Pretože sú však ešte mladí, celá akcia vyvrcholí športovou súťažou, kde jedna z disciplín bude tematická - súťaž v stavaní z fliaš.

Projekt učilišťa získal 34-tisíc korún, čo nie je síce veľa, ako hovorí aj Eva Gaálová, ale na ich potreby to stačí. Škola nie je nováčikom v environmentálnej výchove, lebo vedia, že treba dlhodobé pôsobenie na ekologické návyky. „Napriek tomu boli naši žiaci nadšení, keď videli, aký účinok má odrazová fólia upevnená za radiátorom,“ hovorí. A s rovnakým nadšením sa učni púšťajú do literárnej a výtvarnej tvorby s ekologickou tematikou. Separovaný zber je v škole samozrejmosťou, v každej triede je nádoba na PET-fľaše, na chodbách sú farebne odlíšené kontajnery na štyri druhy odpadu, pričom biologický odpad už dlhší čas kompostujú. „Usilujeme sa o to, aby pôsobenie na ekologické správanie fungovalo komplexne ako celok,“ uzatvára E. Gaálová.

Páčil sa vám článok?